Joko olisi aika?

Kirjoitusvuorossa: Mika Huhtamäki

Viimeisen vuoden aikana markkinat ovat heilutelleet sijoittajia kuin lastuja laineilla. Jatkuva kurssiaallokko on ollut laskuvoittoista ja väistämättä monia varmasti mietityttää, että olisiko jo osto-ohjelman aika? Tällä hetkellä matkaa vuoden 2009 pohjille on OMXH 25 indeksillä mitattuna noin 600 pistettä, eli erotusta edelliseen pohjanoteeraukseen on vielä noin kolmannes. Viime kerralla varsinaiset pohjat eivät kestäneet kuitenkaan pitkään ja tilanne korjaantui kesän 2009 aikana, syksyllä OMXH 25 indeksi oli jo lähes nykytasoilla.

Vertailu vuoden 2009 pohjakosketuksen tasoon ei kuitenkaan ole syy osakkeiden hamstraamiseen. Perinteinen kadunmiehen nyrkkisääntö on ollut, että pörssi ennakoi 6 kuukauden päässä olevaa tilannetta. Jos osakkeita aikoo siis ostaa kesän aikana, niin pitäisi vähitellen löytyä myös perusteluita, jotka puoltaisivat käännettä viimeistään vuodenvaihteessa 2013. Toistaiseksi tilastot ja uutisointi näyttäisivät povaavan kuitenkin synkkää ja myrskyistä säätä ainakin syksyyn saakka.

Kesän aikana jatkuvan laskun puolesta puhuu vielä pelottavan moni asia. Euroopan poliittinen ilmapiiri on epävakaa ja vaikka Kreikan suhteen markkinat ovatkin hinnoitelleet lähes kaikki mahdolliset riskit, niin Espanjan kasvava epävarmuus nakertaa ilmapiiriä. Pelosta kielii nouseva Espanjan korkotaso, joka povaa samalla vähintäänkin heiluntaa osakemarkkinoille. Espanjan korkotasoa kasvattaa epätietoisuus pankkien tarvitsemasta tukirahoituksesta. Epävarmuus jatkuu ainakin kunnes pankkien tarvitseman tukirahoituksen määrä selviää ja todennäköisesti pelko jatkuu vielä pitkään tämän tiedon jälkeenkin. Samaan aikaan pelkokerrointa kasvattaa myös Italia, joka on jo syvenevässä taantumassa.

Myös suomen teollisuudesta tulee viitteitä epävarmuudesta. Tilastokeskuksen 8.6.2012 julkaisemasta raportista käy ilmi, että teollisuuden uudet tilaukset ovat heikentyneet lähes koko tämän vuoden ajan. Lisäksi lasku oli poikkeuksellisen kovaa huhtikuussa, jolloin uudet tilaukset vähenivät peräti 20 %. Merkittävintä lasku on ollut tehdas-, tekstiili- ja metalliteollisuudessa. Vaikka tilastoja tulkitessa ei kannata tuijottaa liikaa yksittäisen kuukauden lukua, niin ei raportti myöskään oikeuta ”hurraa huutoihin” ja se puhuukin enemmän kurssiheilunnan kuin nousevien kurssien puolesta.

Suomalainen teollisuus ei sanele yksistään osakkeiden laajempaa kurssikehitystä, mutta Saksan talouden kehityksellä onkin jo laajempia vaikutuksia. Saksan tilastokeskuksen mukaan maan vienti on kääntynyt laskuun ja toteutunut lasku on ollut myös ennakoitua suurempaa. Vaikka laskua odotettiin, niin ennakoitua suurempi viennin pudotus on varmasti yksi syy lisää mollivoittoiselle kurssikehitykselle.

Pidän positiivisesta ja eteenpäin katsovasta asenteesta ja uskoisin mielelläni käänteeseen kohti parempaa, mutta henkilökohtainen optimismi ei kuitenkaan riitä sijoitusperusteeksi. Vaikka olenkin tehnyt parhaat sijoitukseni epätoivon vallitessa, niin mielestäni pelko ei ole vielä läpeensä kyllästänyt markkinoita. Oletan, että uusia yllätyksiä on vielä tiedossa kesän aikana. Annan siis suurempien hankintojen vielä odottaa ja seuraan tilannetta tarkasti.

Lue Punaista mukia

One thought on “Joko olisi aika?

 1. Kreikkalaiset päättävät meidän osakesijoitusten arvosta

  Katainen hehkutteli Espanjan ja Kreikan tilanteen ongelmallisuudella juuri tänään. Tuntuu, että korkein poliittinen johto (Olli Rehn, …) korostaa ongelmien vakavuutta, joka tietenkin johtaa siihen että sijoittajat hermostuvat, ongelmamaiden korot nousevat ja tilanne vakavoituu.

  Kun vaan osaisi nähdä näiden "virallisten julkistusten" taakse. Talous oli jo kääntymässä nousuun ennen tätä Espanjan viimeisintä pankkikriisiä ja nyt kaikki synkistelevät, yritykset välttävät investointeja ja varastojen kokoa pienennetään ja talous niinmuodoin sakkaa.

  Täältä sammakkoperspektiivistä on hirveän vaikea arvioida oikeaa tilannetta. Jos Euro säilyy ja nykyisiä toimia päättäväisesti jatketaan niin aikanaan kaikki muuttuu paremmaksi. Mutta jos Espanjassa tai Kreikassa rysähtää niin sitten on paras vielä odottaa osakeostosten kanssa. Kunpa tietäisi mitä tapahtuu. 

  Harvoin on Kreikan vaalit olleet yhtä keskeisiä koko maailman osakesijoitusten arvoa ajatellen.

  no  vaiko  yes

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan