Hypo: Asuntomarkkinoilla on nyt paljon hyvää tarjontaa

Ostajan markkinat vahvistuvat läpi talven – tinkiminen kannattaa selviää Hypo:n Q4/2014 asuntomarkkina-analyysistä.

Asuntomarkkinoita ohjaavat yleinen luottamus ja talouskehitys. Ennusteet toinen toisensa jälkeen osoittavat työllisyyden pahenevan ja kasvun jäävän hyvin alhaiseksi. Kotimaiset tekijät eivät pysty tukemaan kasvun edellytyksiä niin, että talous saataisiin käännettyä lähitulevaisuudessa vahvempaan suuntaan.

Hypon analyysi vallitsevasta kotimaisesta tilanteesta loppuvuoden asuntomarkkinoilla kasvukeskuksissa kohenee, mutta jää kuitenkin edelleen miinukselle -75,0 pisteeseen (-7,5 %), koska suomalaista kansantaloutta koskevat suuret konkreettiset päätökset antavat edelleen odottaa itseään.

Uudet asuntolainat hyytyvät tänä vuonna kymmenen vuoden takaiselle tasolle. Uusien lainojen nosto jäänee loka–marraskuun loppukiristä huolimatta alle 15 miljardin ensimmäistä kertaa vuoden 2004 jälkeen.

Pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella asuntokauppaa on loppuvuoden mittaan käyty yllättävän pirteästi, mikä kertoo asuntojen tarpeesta ja jatkuvasta kysynnästä. Liike on jatkuvaa, vaikkakin alavireistä.

Ensimmäistä asuntoaan hakevat puuttuvat ostomarkkinoilta, ja se hidastaa osaltaan koko asuntokaupan ketjua. Myös vuokrat nousevat. Maassamuutto ja maahanmuutto kasvavat, ja vastaavasti tarvitaan huomattavasti enemmän uusien, kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista kuin tällä hetkellä tehdään.

Asuntokaupassa vahvoilla ovat nyt ne, joilla on ostovoimaa ja rahoitus on kunnossa. Kysyntä kohdistuu myös selvästi pieniin asuntoihin, joten niiden myyjällä tarjoutuu houkutteleva vaihtoehto siirtyä nykyistä väljempään asumiseen, koska isojen asuntojen suhteellinen hinta alenee.

Tinkimisvaraa löytyy lähes kaikista asuntotyypeistä. Hyvin hoidetuista ja teknisesti hyvässä kunnossa olevista rivi- ja kerrostalokohteista kannattaa tinkiä rohkeasti 5–10 prosenttia pyyntihinnasta – heikommin hoidetuista ja teknisesti huonossa kunnossa olevista kohteista on tingittävä enemmän.

Kasvukeskusten ulkopuolella korostuu asunnon käyttöarvo. Rahallinen markkina-arvo ja vakuusarvo pienenevät sitä mukaa kuin taloudellinen toimeliaisuus vähenee ja muuttoliike kaupunkeihin voimistuu. Myös välttämättömien remonttien siirtäminen hamaan tulevaisuuteen vie kiinteistöistä ja asunnoista rahallista arvoa. Jäljelle jää vain käyttöarvo, joka vaatii pysyäkseen ylläpitotoimia ja -kustannuksia.

Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu Isojaon syvetessä. Kaikki ennusmerkit tukevat sitä, että kaupungit vetävät yhä enemmän väkeä. Työpaikat, taloudellinen toimeliaisuus, palvelut ja vapaa-ajan mahdollisuudet keskittyvät kasvukeskuksiin. Talouden alavireessä myös kehyskunnissa nähdään muuttoliikkeen kääntyminen kohti keskuskaupunkeja.

Related Posts