Hyvä Suomi!

Poliitikkoja epäillään korruptiosta… Ihmisiä irtisanotaan… Onnettomuuksia, murhia, riehumista, roskaamista ja kaiken lisäksi vielä liian kuumaakin.

Newsweek-lehti meni pilaamaan monta hyvää otsikkoa ja monta hyvää depressiota. Suomi onkin maailman paras maa!

On aivan totta ja hyvä muistaa jokainen päivä, että Suomi on todellakin vauras maa, jossa vauraus on kohtuullisen tasaisesti jakautunut. Koulutuksemme on saanut paljon tunnustusta. Elämme harvaan asutussa, turvallisessa  maassa, jossa jokaisella on tilaa opiskella, tehdä työtä tai vaikkapa nostaa korvauksia yhteiskunnalta. Suomi on moneen kertaan todettu erääksi maailman vähiten korruptoituneista maista.

Miksi sitten alun otsikkojen luettelo, joiden tekemiseen itsekin olen osallistunut suurella innolla ja tarmolla, se myönnettäköön.

Ensinnäkin olen itsekin kritisoinut sanan "Suomi" käyttöä. Suomen ongelmat ovat vauraan teollisuusmaan ongelmia, omassa sarjassaan todellisia, mutta vähäpätöisiä hyvin monen köyhän maan rinnalla.

Toisekseen kritiikki ei ole minun mielestäni pohjimmiltaan irvistelyä nykyisyydelle vaan yritystä kantaa vastuuta tulevasta ja pyrkimystä taata hyvien asioiden säilyminen haasteista huolimatta.

Ja lopuksi: Ruotsin sosiaalidemokraatit menivät 1970-luvulla vaaleihin tunnuksella "Att göra ett bra land ännu bättre". On Suomea huonommin sijoittuneesta Ruotsista cheeky tai sen puolueesta mitä mieltä hyvänsä, vaalilause oli minusta hyvä, muistan sen vieläkin ja kannatan sitä yhä.

2 thoughts on “Hyvä Suomi!

 1. Väärin sammutettu

  Tuosta Newsweek aikakauslehden listasta toki voidaan aina sanoa kuten vakinainen palokunta VPK:n tultua ensin palopaikalle: ”Väärin sammutettu.”

  Etenkin kun sijoitussivujen kirjoittajien yllätykseksi listan kärjessä on Suomi. Listauksen kriteereinä olivat koulutus, terveys, elämänlaatu, talouden dynamiikka ja poliittinen toimintaympäristö.

  Mutta se mihin muistan jo EIRMAn pääsihteerin kiinnittäneen huomiota, on pienten maiden hyvä sijoittuminen listauksissa ja erityisesti keskisuurten pohjoisemman Euroopan maiden.

  Tässäkin Newsweek listauksessa näitä maita ovat

  1. Suomi
  2. Sveitsi
  3. Ruotsi
  4.
  5. Luxenburg
  6. Norja
  7.
  8. Hollanti
  9.
  10. Tanska.

   

  Väliin kiilaavat vain:
  4. Australia
  7. Kanada
  9. Japani

   

  Yksittäisen maan sijoittumista voi tarkastella sivujen interaktiivisen kuvaajan avulla.

   

   

Comments are closed.

Related Posts