Idean Oy ja yrityskulttuuri
Kirjoitusvuorossa: Juha Mikkola
Olemme tänään 16.2. tiedottaneet, että myymme omistuksemme loistavasta sijoituskohteestamme Ideanista ranskalaiselle Capgeminille. Ideanin tarina on ainutlaatuinen – se on ainoa Suomessa perustettu palveluliiketoimintaan erikoistunut design-yritys, joka on tehnyt läpimurtonsa USA:ssa.
Omistuksemme Ideanissa oli liian lyhytaikainen. Ei sen takia, että emme olisi saaneet siitä hyvää tuottoa, päinvastoin – saimme siitä suorastaan erinomaisen tuoton, mutta jään itse aidosti kaipaamaan Ideanin porukkaa, Risto Lähdesmäkeä ja hänen tiimiään. Firmoja voidaan johtaa monella tavalla, mutta koskaan en ole tavannut ketään, joka välittää omasta tiimistään niin paljon kuin perustaja ja toimitusjohtaja Risto.
Kun tutkin Ideania sijoituskohteena, vierailin myös yhtiön Palo Alton toimistossa Kaliforniassa. Toimistoksi muutettu vanha omakotitalo oli kaatumaisillaan vinojen seiniensä kanssa. Sisällä oli 4-5 huonetta, porukka istui käytävillä, talon verannalla puupenkeillä tai neukkarissa tietokoneet sylissä ja tekivät töitä. Lounaat syötiin pienellä takapihalla aurinkovarjojen alla. Kyselin ihmisiltä, missä he olivat aiemmin olleet töissä. Joku tuli Yahoolta, joku Motorolalta, joku oli opettanut yliopistossa. Kaikki sanoivat rakastavansa tuota hyvin erikoista yrityskulttuuria, eikä kukaan kaivannut kliinisiä toimistoja ja byrokraattista johtamista.
Idean kasvoi kohisten, uusia toimistoja avattiin joka puolelle; San Francisco, Los Angeles, Austin, New York, Berliini avattiin kaikki parin vuoden sisällä. Porukkaa palkattiin, ja jokaista avointa työpaikkaa kohden haastateltiin kymmeniä, ellei satoja ihmisiä. Kahden ensimmäisen haastattelukierroksen ainoa tavoite oli selvittää, istuuko henkilö Ideanin kulttuuriin. Sen jälkeen selviteltiin ihmisen ammattitaitoa ja kykyä toimia tiimeissä.
Ideanissa pidetään juhlia ja pidetään hauskaa. Asiakkaiden kanssa ollaan kavereita, pelataan korista ja järjestetään asiakkaiden lapsille design-leirejä kesällä. Kaikki rakastavat Ideania.
Kun Capgemini lähestyi yhtiötä ja sen omistajia ja Risto Lähdesmäki pääsi kertomaan pääjohtajalle Paul Hermelinille ja hänen tiimille mitä Idean oikeasti tekee, he halusivat ostaa yhtiön ja varmistaa, että yhtiön kulttuuria ei muuteta. Päinvastoin, he pyysivät Ideania auttamaan Capgeminin yrityskulttuurin muuttamisessa.
25 vuoden pääomasijoitusuralla en ole koskaan tavannut tällaista yhteistyöhalua. En ihmettele miksi Capgemini rakastui Ideaniin. Minä rakastuihin siihen jo 3 vuotta sitten.
—
Lue Punaisen mukin blogia.
Kommentit