”Sukanvarsisäästöt” töihin

Kirjoitusvuorossa: Hannu Lehtilä

Tässä on mennyt jo kohta pari vuotta, kun pääministeri Juha Sipilä lupasi panna valtionyhtiöiden taseet töihin. Fiksu ajatus ja näppärä ilmaisu, mutta hankalasti mitattavissa. Paljon selkeämpiä lukuja tulee valtion jättiomaisuuden osinkotuloista. Niitähän olemme viime viikkoina lukeneet samalla kun laskeskelemme omia pikku osinkotulojamme. – Ja niistäkin pitää vielä maksaa kovat verot!

Mutta jos valtio olla möllöttää tyytyväisenä passiivisen omistussäkkinsä kyljessä, niin vielä laiskempaa on meno yksityispuolella. Viimeisten laskelmien mukaan käyttö- ja talletustileillä makaa kotitalouksien rahaa noin 80 miljardia euroa, käytännössä nolla korolla. – Kyllä 0,13 prosentin koron juuri ja juuri tilillänsä huomaa, mutta tarkkana saa olla!

Jotain tarttis tehrä, sanoo turkulainen. Määräaikaistileille maksetaan sentään vajaan 1 prosentin korkoa, mutta kotitalouksia ne eivät oikein kiinnosta. Rakastetaan sukanvarsirahaa, on se sitten pankissa tai kotona kenkälaatikossa. Ja täytyy tunnustaa, että onhan se mukavaa ajatella ostavansa ”heti tuon ja tuon” ilman mitään ennakkojärjestelyjä. – Mutta tyhmäähän se on!

Kaikilla mittareilla mitaten elämme nyt nousukautta. Iloista menoa varjostaa vain maailmalla Brexit, Donald Trump ja nousevan populismin arvaamaton pilvi. Poliittisen sektorin riskejä ovat Euroopassa Ranskan, Hollannin ja Saksan vaalit. Suomessa vaikeutetun pelitilanteen aiheuttaisi perussuomalaisten mahdollinen puheenjohtajavallankumous. – Jo pelkkä ajatusleikki Jussi Halla-ahon noususta Timo Soinin tilalle vavisuttaa Sipilän hallitusta ja koko suomalaista poliittista kenttää.

Tähän on heti perään todettava, ettei politiikan sektori ole enää viime aikoina paljoakaan talouden menoon vaikuttanut. Bisnes menee aika vankasti omia raiteitaan pitkin samalla kun politiikan puoli kipuilee hyvien ja voimakkaiden johtajien puutteesta. – Turha ei ole sekään kotoinen huomio, että politiikkaan hakeutuu aiempaa lahjattomampaa väkeä. Palkat ovat bisnespuoleen verrattuna surkeita, eikä jatkuva ”kusitolppana olo” kiinnosta.

Mutta takaisin pääteemaan, sukanvarsimiljardeihin. Poissulkevalla menetelmällä kotitalouksille jäisivät pankkitalletusten kannattamattomuuden jälkeen eriasteinen sijoittaminen.  Sitä voisi olla esimerkiksi oma uudis- ja korjausrakentaminen, rahastot tai suora sijoittaminen pörssiosakkeisiin. Jälkimmäinen ei ole ollenkaan huono vaihtoehto, kunhan käyttäytyy järkevästi ja ostaa vain sitä, mistä jotain ymmärtää.

Osviittaa voisi ottaa Suomen suurimman yksityisen sijoittajan, eläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murron arvioista. Esitellessään yhtiönsä vuositulosta Murto uskoi Suomen talouden jatkavan kasvuaan. Mutta, mutta. Sitten tulee Trump: ”Markkinat pitivät hänen lupauksistaan, mutta emme tiedä, kykeneekö hän toteuttamaan niitä. Suuri merkitys on sillä, saako Trump lävitse lupaamansa yritysveron kevennyksen. Jos se ei mene läpi, kyseessä on suuri isku osakemarkkinoille”, sanoo Murto.

Toinen ammattilainen, Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula sanoo saman asian Helsingin Sanomissa 14.2.2017: ”Trumpin ensimmäiset parisataa päivää näyttävät, mitkä hänen vaalilupauksistaan voivat toteutua. Sitä ennen täytyy pitää pää kylmänä”.

Tuntuu hullulta, mutta niin vain suomalaisen osakesäästäjän täytyy pitää peukkuja pystyssä Trumpin puolesta; että kohellus loppuisi ja että twiittailija säilyttäisi virkansa. Muuten tännekin lankeaa kohtuuttoman suuri lasku!  

Lue Punaisen mukin blogia.

2 thoughts on “”Sukanvarsisäästöt” töihin

 1. sukanvarsisäästöt

  Täyttä roskaa koko artikkeli. Minulla on tilillä noin 30 000 euroa, ja koen sen hyvinkin järkeväksi. Olen työtön, huonosti koulutettu yli 50 vuotias mies, karenssi todennäköisesti tulossa kiitos lindströmin töihin kannustamisen johdosta. Ei mitään mahdollisuutta päästä töihin.

  On kyllä pörssiosakkeissakin yli 500 000 euron edestä säästöjä. Noususykli ollut historian pisimpiä vuodesta 2009 lähtien, ja nyt pitäisi muka laittaa pörssiin kaikki varallisuus? Joo laittakoon vaan kuka laittaa, itse alan harkita osakkeiden myymistä. Saan kylläkin pankkitalletuksilleni 1,75% koron, vähän enemmän kuin Lehtilä.

 2. Täyttä asiaa, koulutusta on tulossa

  Suomalaisilla on aivan liikaa rahaa tileillä tuottamattomana. Jos on puoli milliä osakkeissa niin 30 000 on samantekevä summa, se kannattaakin pitää ehkä käteisenä. Aikamoinen sukanvarsisäästäjä kyllä saa olla puoleen milliin – luulisi suhtautuvan osakkeisiin myönteisemmin…

  Minulla on muuten Tampereella Sampolan kansanopistossa ensi syksynä osakesijoittamisen peruskurssi, joka on suunnattu juuri kokemattomille sukanvarsisäästäjille tuottavaan pääomaan yltämiseksi. Tuon asiaa esiin tuonnempana eri yhteyksissä, mutta kerron sen jo nyt. Kurssi kestää 15 tuntia eri viikoille jaettuna. Veikkaan kurssilla olevan kysyntää.

  Paikkoja on rajatusti, joten asiasta kiinnostuneet ja sellaisia tuntevat voivat ottaa yhteyttä jo nyt opiston koulutussuunnittelijaan Kristiina Kestiseen, joka hoitaa käytännön järjestelyt ja varaa opiskelupaikat.

  kristiina.kestinen@tampere.fi

  Heikki Ikonen

Comments are closed.

Related Posts