Ilmatar-osakeanti alkoi – 17 M€ vanhoille omistajille tyhjästä?

Tuulivoimayhtiö Ilmatar on aloittanut tänään listautumisannin First North listalle. Periaatteessa tapaus on mielenkiintoinen. Jos voimaloiden suunnitelmat toteutuvat, tämä ei olisi välttämättä huono sijoitus. Yrityksen liikevaihto on suhteellisen helppo arvioida kauas tulevaisuuteen uusiutuvan energian takuuhinnan vuoksi. Esitettyjen lukujen perusteella se on 41-47M€ vuonna 2015, kun takuuhinta on 105,3€/MWh ja tuotanto 389-452 GWh. Kannattavuus on huomattavasti vaikeampi arvioida mutta periaatteessa ihan mahdollisia ovat säädylliset P/E 10:n luvut 2015, jos osakkeet eivät laimene huomattavasti tulevilla anneilla jatkossa. Hieman tarkempia laskemia löytyy täältä (PE laskelmat ovat hyvin viitteellisiä). Riskinä on tietenkin se, että voimaloiden rakentaminen ei etene suunnitellulla tavalla ja tuotanto jää pienemmäksi kuin on ajateltu.

Esitteitä selatessa huomio kuintenkin kiinnittyi vanhojen ja uusien osakkeiden määrään. Yrityksen nykyinen liiketoiminnan arvo voidaan käytännössä pyöristää lähelle nollaa. Yrityksellä ei juurikaan ole taseessa omaisuutta, eikä sillä ole myyntiä eikä liikevaihtoa. Yritystä perustettaessa on luotu 1.7 miljoonaa osaketta 0.1 euron hintaan (huomiotu split 17:ta, jotta vastaa nykyistä osaketta ja vertailukelpoinen 8.5€ osakeantihinnan kanssa) vain vajaa vuosi sitten. Nyt annissa samaa tavaraa myydään 8.5 € hintaan, vaikka yksikään mylly ei pyöri, omaisuutta ei juuri ole, eikä yhtiössä ole töissä kukaan.

Vanhoja osakkeita on noin 2 miljoonaa, uusia tulee miljoona. Annin jälkeeen osakkeita on siis noin 3 miljoonaa. Osakkeen hinta on 8.5€ eli annin jälkeen markkina-arvon tulisi olla 26M€, jotta tähän viimeiseen kierrokseen osallistuja ei tekisi välittömästi tappiota. Annin jälkeen taseesta kuitenkin löytyy omaa pääomaa vain alle 9 M€. Onko yrityksen nykyinen arvostus ennen antia todellakin 17 M€? Käytännössä yhtiön arvo tulee nähdäkseni pääomistajien osaamisesta, jotka aikovat kehittää yritystä tästä eteenpäin. Heidän sitoutuminen toistaiseksi on ollut alle miljoona euroa. Tyhjästä luotu arvo vaikuttaa hyvin suurelta. Niin suurelta, että korjatkaa hyvät lukijat missä laskelma menee pieleen?

9 thoughts on “Ilmatar-osakeanti alkoi – 17 M€ vanhoille omistajille tyhjästä?

 1. Tämän tätä uutta energiaa

  Tämä uusi energia on samanlaista kuin vuosituhannen vaihteessa oli uusi talous, jossa IT-yhtiöiden arvot nousivat tähtitieteellisiksi.

  Kun kerran veronmaksajat tukevat yritystä 41-47 miljoonalla vuodessa niin on vain kohtuullista, että myös sijoittajat osallistuvat  parilla kymmenellä miljoonalla toiminnan tukemiseen.

  Toivottavasti Suomen koko sähköntuotanto saadaan samanlaiseen, tuetun toiminnan piiriin, niin pääsemme maksamaan siitä reilut 10 miljardia vuodessa.

  1. Nordpool hinta liikkuu nyt

   Nordpool hinta liikkuu nyt 40€ MWh pinnassa Suomessa. Eli syöttötariffissa on reilut 60€ tukea. Jos sähkön hinta nousee tuen määrä pienenee. Onpa jopa yli 90€ lukujakin nähty. Tässä puhutaan aika pitkästä aikajänteestä, jossa sähkön hinta ehtii muuttua markkinoilla aika paljon, joten en lähtisi arvioimaan kokonaislaskua veronmaksajille. 

   Ikäväähänse on että nykyiset veronmaksajat ja kansalaiset joutuisivat maksamaan sähköstään eikä haittoja voi ulkoistaa tuleville sukupolville ydinjätteen tai ilmastonmuutoksen muodossa.

   1. Ketäs muuten on annin taustalla?

    Elikkä onkos vanhaa IT-ajan teemaa "split and cash in" – matkalla (omaan) pankkiin…

     

 2. Rahastusanti

  Laskelmasi on oikea. Vanhat omistajat haluavat alle miljoonan panoksella määräysvallan yhtiöstä, jonka arvon pörssi taikoisi kymmeniksi miljooniksi. Nyt tuulee vahvasti teknokuplan suunnasta. Ekobuumi  halutaan rahastaa puhaltamalla n. 30 sentin arvoinen osake 28-kertaiseksi.

   1. Virke No:2

    Kiinnostava huomio tuo virke no:2. Ainakin systemaattinen toimintatapa jo viiden vuoden ajan.

  1. Hei Jouni K. Juntunen,
   Kaj

   Hei Jouni K. Juntunen,

   Kaj Nymanin vinkistä kävin lukemassa kirjoituksesi. Hienoa, että olet tennyt saman havainnon! Kysyt, mistä olen saanut "hienot ideat kirjoitukseen". Ilmattaren listalleottoesitteestä. Aiemmin olen  käsitellyt asiaa Twitterissä heti listalleottoesitteen nähtyäni.

    

Comments are closed.

Related Posts