IMF: Nyt tapahtuva julkinen velanotto pienentää elintasoa usean vuoden ajan

Talous

IMF:n tutkimus kertoo sen mitä moni on epäillyt. Julkinen velanotto pienentää elintasoa ja bruttokansantuotetta ainakin seuraavien viiden vuoden ajan. Lisävelanotto vahingoittaa elintasoa erityisesti, jos velan määrä on jo ennestään kasvussa.

Tutkimuksessä käytettiin kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja maailmanpankin maakohtaisia tilastoaineistoja tutkimalla maakohtaisten velka/bkt suhteiden kehitystä.

Tärkeimmät tulokset:

 • Velannotto tänään pienentää bruttokansantuotetta vähintäänkin viiden seuraavan vuoden ajan pahimmin kuitenkin noin 3v kuluttua
 • Jos maa on ennestään velkaantunut, niin negatiiviset vaikutukset ovat pidempiaikaisia ja pahempia. Vähävelkainen maa voi jopa hieman hyötyä pienestä velanotosta.
 • Velanotto verottaa elintasoa erityisesti jos julkisen velan määrä oli jo ennestään kasvussa.
 • Julkinen velanotto pienentää erityisesti kehittyneiden maiden elintasoa. Kehitysmaan kansalaiset saattavat jopa hyötyä julkisesta velanotosta.

IMF:n tutkimus ei arvaile ilmiön syitä. Me suomalaiset kuulumme kaikilta osin riskiryhmään: Olemme kehittynyt maa jonka julkinen velka on ollut kovassa kasvussa ja elintasomme on ollut laskussa jo pitkälle toistäkymmentä vuotta aivan niin kuin tutkimus ennustaa. Me näemme, jos osaamme katsoa, ilmiön syitä täällä omassa maassamme.

Kuva un-perfekt Pixabaystä

 

 

2 thoughts on “IMF: Nyt tapahtuva julkinen velanotto pienentää elintasoa usean vuoden ajan

 1. Tätä samaa aihetta on käsitelty monesti täällä piksussa (esim: https://piksu.net/suomalaisten-elintason-lasku-jatkuu-niin-kay-aina-kun-valtio-ottaa-velkaa/)

  Syyksi elintasomme laskuun on täällä piksussa ymmärretty velkavetoisen elvytyksen sivuvaikutukset aivan niin kuin tämä IMF:n tutkimus antaa ymmärtää.

  Julkinen velka siirretään tulonsiirtoina ja ilmaispalveluina talouteen. Tämä nostaa lähinnä kustannustasoa. Kun on enemmän rahaa järjestelmässä niin hinnat ja kulut nousevat muutaman vuoden viiveellä. Hintakilpailukyky heikkenee.

  Tulonsiirtoihin ja ilmaispalveluihin siirretty velkaraha nostaa heikoimmassa asemassa olevien elintasoa suhteessa niihin jotka tekevät työtä. Tämä tekee työn tekemisestä vähemmän järkevää ja jotkin kansalaiset hakeutuvat työttömiksi ihan omaan mukavuuttaan.

 2. Nuorten työikäisten kerrostalomakaajien osa on tosiaan hyvä Suomessa.
  Näkee sen jo kaupan kassajonossa miten joutokansa kuluttaa merkkivaatteissaan (oma palkka ei semmoiseen riitä)

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan