Kuluttajat odottavat syvää taantumaa

Sijoittaminen

Kuluttajien luottamus on sekä Ruotsissa että Suomessa historiansa alimmalla tasolla (kuvassa OECD mittaama indeksi). Osakkeita on kannattanut ostaa silloin kun kuluttajien luottamus kääntyy pohjalta ylöspäin. Mutta olemmeko jo pohjalla? Vieläkin pahempaa on tulossa, jos on korkomarkkinoita uskominen. Lyhyet korot (3kk) ovat pitkiä (10 v) korkeammalla ennustaen pian alkavaa taantumaa ja osakkeisiin on yleensä kannattanut tarttua vasta sitten kun taantuma on jo pahimmillaan.

Kollektiivinen äly on ylivertainen, kun pitää ennustaa taloutta

Suomalaiset kuluttajat ovat olleet historiallisesti varsin taitavia tulevaisuuden näkijöitä, jotka seuraavat maailman menoa ja osavat hyvin ennakoida tulevaa. Kuluttajat ovat yhdessä monesti taitavampia kuin ammattilaiset. Tätä kutsutaan joskus kollektiiviseksi älykkyydeksi. Kollektiivinen älykkyys ei pysty ratkaisemaan monimutkaisia matemaattisia tai loogisia ongelmia, mutta yksinkertaisen tulevaisuusarvion tekemisessä, kuten pörsin tai talouden ennakoimisessa se saattaa olla ylivertainen.

 

Tietojen lähde:  OMX Nordic, OECD

Vastaa

Related Posts

Talous

OMXH25:n puuttuvat brändit

Perjantaina Piksussa lausuttiin OMXH25:stä, että ”Monet näistä yrityksistämme ovat raaka-aine… painoitteisia.” Saman asian sanoi samana päivänä AP:ssa Hannu Angervuo (matala jalostusaste). Ongelma on yhtä vanha