Indeksifutuurit ja valuuttariski

Valuuttakurssit ovat viimeisen vuoden aikan muuttuneet merkittävästi, eikä sijoittajan kannata unohtaa valuuttakurssien vaikutus sijoitustuottoon. Marginaalilla tehtävät osakeindeksifutuureilla voi mielestäni tässä olla merkittävä rooli.

Kun futuurisopimus esimerkiksi Eurostoxx 50:stä ostetaan tai myydään sitä varten ikäänkuin otetaan laina samassa valuutassa jossa sopimus tehdään. Eurexissa noteraatulle eurostoxx50-futuurille laina tulee euroissa, Chicago Mercatile Exchangessa noteeratulle SP500-futuurille taaloissa. Tällöin valuuttakurssin muutos ei vaikuta tuottoon, ainoastaan kurssi-indeksin muutos. Alla näemme esimerkinomaisesti jenkkisijoittajan näkökulman sijoituksesta Eurostoxx50:een kahdella eri tavalla: Taaloissa noteeratun ETF:n (FEZ) kautta tai Eurex-futuurikaupan kautta.

FESXc1 näyttää euroissa noteerattujen Eurostoxx50-futuurien kallistuneen vuodessa 18%. Sijoitus ei sisällä valuuttariskiä. Jos sijoittaja sensijaan osti taaloissa noteeratun FEZ ETF:n hän on samassa ajassa hävinnyt 5% taalan vahvistuessa.

Kyseisen maan valuuttakursin heiketessä on kannatavampaa sijoittaa futuurien kautta, kun taas valuuttakurssin vahvistuessa on kannattavampaa sijoittaa suoraan osakkeisiin tai ETF:ään joka on noteerattu euroissa, eli valuuttariski mukana.

Eli euron heiketessä taalaa vastaan kannatti pitää jenkkisijoitukset osakkeissa mutta eurooppalaiset sijoitukset futuureissa.

Samaa pätee tietenkin myös toisinpäin. Eurosijoittajana voin käydä kauppaa taaloissa noteeratuissa futuureissa ilman valuuttariskiä, koska lainaan taaloja positiota varten.

Yksityishenkilönä sijoittavan kannattaa kuitenkin myös muistaa että ei ole takeita että verottaja hyväksyy euroopan ulkopuolisissa pörsseissä tehtyjen futuurikauppojen tappioita vähennyskelpoisiksi (taas rajoitus joka on epäilemättä keksitty ymmärtämättömän yksityissijoittajan "suojelemiseksi"). Onneksi Eurex tarjoaa nykyään myös joitakin taaloissa noteeratuja indeksifutuureja, joten tämäkin riski on poistumassa.

Vaikein osa tässä on tietenkin arvata mihin suuntaan valuuttakurssit mahdollisesti ovat muutumassa. Ainoastaan pitkät trendit ovat otollisia tällaiseen "suunnitteluun". Euron heikkeneminen on jatkunut pitkään ja ollut otollista aikaa eurofutuurien ostoon. Nyt arvelen että suurin osa euron heikkenemisestä on nähty ja odotettu jenkkien korkotason nousu on jo vaihtokursseissa mukana. Vähitellen näemme taas aikoja jolloin euro alkaa vahvistua. Silloin jenkkisijoitukset on syytä pitää futuureissa ja eurosijoitukset osakkeissa.

Kannattaa toki muistaa ettei innostu näistä johdannaisista liikaa ja ota ylisuuria riskejä – ainoastaan senverran kuin kantti ja rahavarat antavat myöten!

5 thoughts on “Indeksifutuurit ja valuuttariski

  1. Currency ETF rahastot seuraavat valuuttojen vaihtosuhteita

    Olen kokeillut noita piksun ETF luettelossa mainittujen qurrency ETF rahastojen käyttöä. Ne on ainakin turvallisia kokemattomallekin sijoittajalle ja tuntuvat seurailevan aika kivasti vaihtosuhdetta. 

    Tässä on nuo piksussa mainitut:

    FXE  USD/Euro (nousee kun euro laskee)

    EUO   Euro/USD (nousee kun euro nousee)

    FXY  Japanin Jeni

    CYB  Kiinan Yuan

    ICN   Intian Rupee

    FXB  Englannin punta

    Mitä olet mieltä näiden käytöstä?

     

    1. Currency ETF on kuin valuuttatili

      Jos olen tilanteen oikein ymmärtänyt niin tällainen valuutta-ETF vastaa valuuttatilin käyttöä. 

      Näillä piensijoittajakin siis voi ottaa näkemystä valuuttakursseihin ilman pelkoa että verottaja rankaisee OTC-tuotteiden käytöstä.

      Osakeportfolion valuuttariskin hallitsemiseen nämä tuntuvat tehottomilta koska vaaditaan paljon pääomaa. Fuutuuri tai valuuttaoptio vaatii paljon vähemmän pääomaa.

      Osakeindeksifutuurissa valuuttariskisuoja ikäänkuin sisältyy ilmaiseksi tuotteeseen sen luonteesta johtuen.

      Nyt täytyy toki muistaa että nämä eivät ole aivan aloittelijan työkaluja, onhan yhden sopimuksen hinta usein sellainen että tämä ei sovi pieneen salkkuun. Yhden Eurostoxx50 futuuri arvo on n. 38000€. Ja nämähän soveltuvat oikeastaan salkun "mausteeksi" ei pääruuaksi. Onhan toki pienempiäkin sopimuskokoja. mm Tukholman pörssin OMX-futuurin hinta on n 160000 SEK.

      Eli OMX-futuurilla voi ottaa näkemystä puhtaan indeksin kehitykseen ilman EURSEK valuuttariskiä (tai mahdollisuutta!)

      1. Indeksisalkku

        Miksi Lars kirjoitat "Yhden Eurostoxx50 futuuri arvo on n. 38000€. Ja nämähän soveltuvat oikeastaan salkun "mausteeksi" ei pääruuaksi."?

        Eikö noilla futuureilla saa juuri rakennettua kuluttoman indekssalkun joka on juuri se pitkäaikaisen sijoittajan salkun ydin. Sitten voi ottaa kaikenlaisia eksoottisia sijoituksia tuon indeksisalkun ympärille. Mikäli salkkua vivuttaa, niin vivutus kannattanee tehdä salkun vähävolatiileimmälle osalle eli indeksille, vai?

      2. Toki näinkin

        Joo, näin on jos malttaa pitää vivutuksen kohtuullisena. Itse pidän vakio-osakesalkun joka toimii vakuutena futuureille. Tosin tässä osakesalkussa on aivan muuta kuin "blue-chip" indekseissä.

        Olen samaa mieltä että vivutus kannattaa tehdä nimenomaan indeksi-instrumenteilla.

         

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen