IPCC:n raportin taustatiedot kertovat yhä viljavammasta maapallosta
IPCC on julkaissut viimeisimmän "Ilmastomuutos 2014" raportin, jonka johtopäätökset saattavat olla oikeita, mutta johtopäätösten tiedot on poimittu tarkoitushakuisesti niin, että syntyisi mahdollisimman suuri pelon ilmapiiri. Olen tähän poiminut IPCC:n tausta-aineistoista mahdollisimman hyvin kehitystä kuvaavia tosiasioita ilman sitä tarkoitushakuisuutta johon IPCC syyllistyy.
Tässä muutamia pomintoja niistä samoista tutkimustuloksista, joita IPCC siteeraa:
- Ilmasto tosiaan luultavasti lämpenee ihmisen toimien ansiosta, mutta mittaustulosten mukaan hitaammin kuin IPCC:n aiemmat arviot ovat esittäneet. Globaali lämpötila voi kuitenkin seuraavan sadan vuoden aikana helposti nousta jopa kahdella asteella nykyisestä.
- Lämpö lisää haihduntaa ja sateisuus lisääntyy erityisesti pohjoisessa, päiväntasajalla, Sahelin alueella (Saharassa) ja Intiassa. Globaalista sateisuuden lisääntymisestä huolimatta jotkin alueet kuten Välimeren alue, väli-Amerikka ja Afrikan eteläiset osat kuivuvat.
- Biomassan kasvu lisääntyy sateisuuden, lämmön ja hiilidioksidin määrän kasvun seurauksena. Tämä näkyy erityisen voimakkaasti pohjoisilla alueilla. Viljavat alueet lisääntyvät ja muuttavat paikkaa. Muutamat viljavat alueet kuivuvat.
- Meren pinta nousee noin puoli metriä.
Keskilämpö ja sateisuus; vähäinen (RPC 2.6) ja merkittävä ilmastomuutos (RPC 8.5) (Lähde: IPCC)
Vaikutukset olisivat täällä Suomessa dramaattisia:
- Nykyinen eteläisen Suomen ilmastotyyppi voi edetä jopa Oulun korkeudelle saakka, jolloin saavuttaisimme Minolaisen kulttuurin aikaisia lämpöennätyksiä, jolloin tammen kasvuvyöhyke ylti perämeren rannikolle.
- Meren nouseminen kompensoituu Suomessa pääosin maan nousulla kuitenkin niin, että Haminassa merenpinta voi nousta pahimmillaan parikymmentä senttiä. Perämerellä maan kohoaminen on edelleen nopeampaa kuin meren.
- Metsän kasvu kiihtyy hiilidioksidin, lämmön ja sateisuuden takia. Eteläisen Suomen ilmastotyyppi voi vuosisadan lopussa hyvinkin muistuttaa Viron eteläosien nykyistä ilmastoa. Eteläisestä Suomesta tulee potentiaalinen vilja-aitta.
- Sateisuuden lisääntyminen kompensoituu lisääntyneellä haihdunnalla ja yleinen kosteuden määrä maaperässä ei siten suuresti muutu.
Yritin poimia asioita niin, ettei niistä synny mihinkään suuntaan vääristynyttä kuvaa. Pelkkiä asiatietoja.
Mielenkiintoista
Tuo ilmastonmuuttuminen on hyvin mielenkiintoista. Sen johdosta maa-alueiden lämpötila nousee nopeammin kuin merialueiden. Lämmin ilma taas pystyy sitomaan enemmän kosteutta itseensä jolloin kuivia satamattomia alueita syntynee erikoisiin paikkoihin. Tämä on ennenkaikkea mielenkiintoisinta monsuunialueilla. Suomi on luultavasti voittaja tässä pelissä tosin siihen vaikuttaa se miten golf-virta käyttäytyy. Ilmaston lämmetessä siinä on myös paljon itseitseään vahvistavia tekijöitä. Esimerkiksi Siperian ikiroudasta on vaarassa vapautua hurjat määrät metaania, mikä on hiilidioksidia huomattavasti vahvempi kasvihuonekaasu. Ja ilmastonmuuttumisessa on monia katastrofin mahdollisuuksia. Yksi varteenotettava riski on Amazonin sademetsän kuivaminen ja tällöin se palaa aavikoksi. Tällä on jo maailmanmittakaavan vaikutuksia. http://www.metoffice.gov.uk/research/news/amazon-dieback
Kuoppaista ilmastoa tiedossa kun asiat etenevät kaoottisesti
Siperian ja Kanadan ikiroudassa lepäävän metaanin vapautuminen ilmeisesti päätti viime jääkauden ja aloitti monen tuhannen vuoden lämpimämmän jakson, jonka aikana jäätiköt sulivat. Lämpeneminen kiihdytti metaanin vapautumista ja syntyi ketjureaktio, joka päättyi useiden tuhansien vuosien kuluttua (kenties Faaraoiden aikana noin 3500 vuotta sitten). Tämä taitaa olla nykyisin aika laajalti hyväksytty käsitys.
Vapautuminen käynnistyy varmaankin uudelleen, jos ilmasto lämpenee yli tuon mainitun kaksi astetta. Näyttää mahdolliselta, että pystymme estämään päälle puskevan seuraavan jääkauden, mutta taitaa olla aika kuoppaista ilmastoa tiedossa kun asiat eivät etene mitenkään hallitusti ja tiedemiehet riitelevät siitä mikä on totta ja mikä tarua.
Ohessa kuva maapallon jääkauden jälkeisestä ilmastosta (lämpötila ja hiilidioksidi). Aikasarja on rekonstruoitu Gröönlannin jäätikön ilmataskujen perustella. (Lähde: http://www.climate4you.com/index.htm).