Janne Juusela ehdottaa EVA analyysissä yksinkertaista ja neutraalia pääomaverotusta

Monimutkaiseksi rapautunut osinko- ja pääomatuloverojärjestelmä pitää uudistaa rakenteeltaan yhdenmukaiseksi kertoo tänään julkaistu EVA Analyysi Kasvun prosentit – Näin korjaamme osinko- ja pääomatuloverotuksen. Analyysin on kirjoittanut oikeustieteen tohtori Janne Juusela.

Analyysin mukaan osinkoverotus pitäisi korjata rakenteeltaan neutraaliksi, jolloin osinkotuloa kohdeltaisiin yhdenmukaisesti riippumatta yrityksen liiketoiminnan luonteesta, pörssilistautumisesta tai varallisuusasemasta.

Nykyinen verojärjestelmä ohjaa varallisuuden kerryttämistä, osingonjakoa, rahoitusvalintoja ja sijoituspäätöksiä ohi liiketaloudellisen järkevyyden. Analyysin esittämä neutraali veromalli poistaisi haitalliset ohjausvaikutukset, myös kasvuyritysten listautumiskynnyksen.

”Listautumiskynnys on vahingollinen kotimaisen omistajuuden näkökulmasta. Listautumiskynnys voi tehdä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi yrityksen myymisen ulkomaiselle suuryritykselle tai pääomarahastolle”, Janne Juusela sanoo.

Pääomatuloverotuksessa pitäisi siirtyä suhteelliseen verokantaan. Nykyinen progressiivinen pääomatuloverotus lisää verosuunnittelua ja pääomapakoa, eikä sen avulla kerätä verotuottojakaan tehokkaasti, analyysi kertoo.

”Pääomatuloverotuksen progressio yhdistettynä ankaraan verokantaan on ongelmallinen talouskasvun ja verojärjestelmän kilpailukyvyn näkökulmasta”, Juusela arvioi.

Neutraali malli pääsääntöisesti kiristäisi vakavaraisten yritysten osinkoverotusta, kun huojennettujen osinkojen järjestelmästä luovuttaisiin. Muiden yritysten osinkoverotus pääsääntöisesti keventyisi. Selvemmin mallista hyötyisivät yritykset, joiden toiminta nojaa osaamispääomaan ja palveluihin, analyysi arvioi.

Ehdotettu malli olisi selkeä ja ennustettava. Verotus ei syrjisi tai suosisi mitään toimialaa tai liiketoimintatapaa. Verotuksesta tulisi hallinnollisesti kevyempää sekä veronmaksajalle että veronsaajalle.

Related Posts