Jeni heikkona – nostaako japanilaisten yritysten tuloksia?
Jeni on nyt poikkeuksellisen heikkona sekä euroa että taalaa vastaan, jopa ennätyksiä on rikottu. Heikkoutta ajaa odotukset merkittävästi korkoerosta Yhdysvaltojen ja Japani välillä. FED:n Jay Powellin odotetaan nostavan ohjauskorkoa useita kertoja tänä vuonna. Sensijaan Japanin keskuspankin Haruhido Kurodan ei odoteta seuraavan mallia.
Perinteisesti heikon jenin on katsottu tukevan japanilaisten suuryritysten tulosta. Mutta nykyään suuri osa valmistuksesta on siirretty muihin maihin halvempien kustannusten toivossa. Tokion Topix -indeksi onkin ollut alkuvuoden melko heikkona.
Korkea inflaatio ja korkea korkotaso on tilanne jota harva sijoittaja – kaikkein vanhimpia konkareita lukuunottamatta – ovat joutuneet kokemaan. Ehkä korko-signaaleihin ei oikein osata reagoida. Teoriassa korkean korkotason pitäisi olla negatiivinen signaali osakkeille, mutta reaktiot ovat olleet vaimeita.
Japanin suhteen oma reaktioni halpaan jeniin ja heikkoon pörssiin on että kiinnostus etsiä hyviä yhtiöitä halvalla kasvaa. Voi olla että minullakin on kompassi hajalla….
Minun täytyy tunnustaa että kompassini on ollut viime kuukausien aikana hajalla.
Olen reivaamassa hieman purjeita. Olen kokenut että on parempi purjehtia vähän keveämmin ettei joudu aivan täysillä purjeilla ukkosmyrskyyn tai karikolle. Näkyvyys on huono ja rikkinäinen kompassi on huono opas.
Joskus 60- luvun lopulla ja 70- luvun alussa oli sama tilanne – inflaatio lähti kohoavien öljynhintojen siivittämänä silloinkin laukkaan. Täytyy myöntää että minun täytyy lukea noista asioista paljolti historiankirjoista. Omakohtainen kokemus ei ulotu sinne asti. Valtteri Ahti oli jossain esityksessä päätynyt siihen että yleensä tämän tapaisessa tilanteessa osakkeet vielä vähän (10%…) nousevat; ennen romahdusta. Hän on luultavasti oikeassa. Mutta minä en uskalla katsoa aivan viimeistä korttia.