Johdon osakeomistukset

Luin kohtalaisella ärtymyksellä isä-Lindströmin käsityksistä KL:sta. Lindströmin mukaan Stokkan ongelma on se, että hallituksen palkkio-osakkeet saa vapaasti myydä, se on romauttanut kurssin ja aiheuttanut suurta vahinkoa.

Aivan ensimmäiseksi kehottaisin kaikkia kaivamaan esille Grahamin ”An Intelligent Investorin” alkuperäisen painoksen, ei mitään netistä löytyvää uusittua versiota.

Grahamin alkup. ajatus lienee ollut, että johdolle maksetaan palkkaa rahassa ja kun johto pitää omaa firmaansa hyvänä, ostaa sen osakkeita. Sitä voinee pitää todellisena signaalina.

Sen sijaan kun osakkeet tulevat palkan jatkona kuin Manulle illallinen, se ei ole signaali mistään. Jos osakkeita ei saisi myydä, se olisi signaali vielä vähemmän.

Minusta tuntuu, että Lindströmiä ärsyttää Stokkan tilanne ja hän purkaa kiukkuaan asiaan, joka on mielestäni seuraus eikä syy. Kun hevonen kuoli jo vuosia sitten, turha nyt on enää valittaa veräjän kunnosta.

Perimmäiset syyt ovat siinä, että ruotsinkieliset säätiöt ovat olleet laiskoja omistajia ja Stokkaan on asiakaskokemusteni mukaan jo 1980-luvun lopulla pesiytynyt jäykkyyttä ja omahyväisyyttä aina tarvittavan nöyryyden asemesta.

Kun Stokka ei pysty vähittäiskauppaan ja ratkaisuna on aina ollut osien myynti yksi toisensa jälkeen, viimeiselle riville jää se, ettei firma osaa harjoittaa toimialaansa vähittäiskauppaa. Missään vaiheessa en ole onnistunut näkemään mitään sellaista, että jotain osaa olisi yritetty pitkäjänteisesti reivata parempaan kuntoon. Tappiollisen osan myynti on ollut aina ainoa ratkaisu ja se ei todellakaan ole minkäänlaista yritysstrategiaa.

Erittäin ikävä kysymys ruotsalaissäätiölle on se, eikö esim. Hankenilta löytyisi yhtään tolkun ihmistä hallintoelimiin, siis tolkun ihmistä, ei pelkästään fiiniä.

Käsittääkseni Lindströmit ovat profiloituneet pitkäaikaisina sijoittajina. Jos he uskovat Stockmanniin, kurssilaskun pitäisi olla oston paikka. Eihän firma konkkaan mene pörssikurssilla tai osakemyynneillä.   

 

Olen käsitellyt Stockmannin ongelmia tuossa. Omistan pienehkön määrän hiljattain hankittuja Stokkan osakkeita.

Related Posts

Talous

OMXH25:n puuttuvat brändit

Perjantaina Piksussa lausuttiin OMXH25:stä, että ”Monet näistä yrityksistämme ovat raaka-aine… painoitteisia.” Saman asian sanoi samana päivänä AP:ssa Hannu Angervuo (matala jalostusaste). Ongelma on yhtä vanha