Joukkorahoitusalustojen avulla sijoittajat pääsevät mukaan pieniin yrityksiin

Sijoittaminen

Sijoittaja pääsee mukaan pieniin yrityksiin helposti joukkorahoitusalustojen välittämien palveluiden kautta. Tarjolla on sekä laina- että osake- muotoisia sijoitusvaihtoehtoja. Tässä muutamia joukkorahoitusalustoja:

  • Groundfunding (Kiinteistöjen joukkorahoituspalvelu)
  • Vauraus Suomi (Joukkorahoitusta yrityksille)
  • Invesdor (Korko ja omistusmuotoista joukkorahoitusta yrityksille)
  • Mesenaatti (Joukkorahoitusta eettisesti hyviin tarkoituksiin, lahjoituksia)
  • Springvest (Osakemuotoista joukkorahoitusta kasvuyrityksille)
  • Kickstarter (Pienimuotoisien projektien joukkorahoitusta, kansainvälinen joukkorahoitusalusta)
  • FundedByMe (Kansainvälinen joukkorahoitusalusta yritysrahoitukseen)

Yrityksille ja projekteille joukkorahoitusalustat tarjoavat keinon löytää sijoittajia, kasvattaa yrityksen tunnettuutta ja löytää yhteistyökumppaneita.

Lainamuotoista joukkorahoitusta välitettiin ennätysmäärä

Lainamuotoista joukkorahoitusta välitettiin vuonna 2021 suomalaisille yrityksille 192,5 milj. euron arvosta. Tämä on noin 55 % enemmän kuin vuonna 2020. Samanaikaisesti rahoitettujen projektien määrät ovat kasvaneet merkittävästi. Vuonna 2021 onnistuneita rahoitusprojekteja toteutettiin runsaat 17 200, kun vuonna 2020 vastaava luku oli runsaat 11 200. Keskimääräiset lainakoot ovat pysyneet viime vuosina lähes samanlaisina.

Välitettyjen lainojen keskimääräinen todellinen vuosikorko nousi hieman vuoden takaisesta (8,2%) ja oli 9,0 % vuonna 2021. Vaikka lainamuotoisen joukkorahoituksen määrät kasvoivat voimakkaasti vuonna 2021, niiden määrä on vielä pieni (1.25%)  verrattuna luottolaitosten myöntämien yrityslainojen määrään.

Sijoitusmuotoisena joukkorahoituksena välitetyn rahoituksen määrä supistuu

Sijoitusmuotoisena joukkorahoituksena välitetyn rahoituksen määrä supistui puolestaan hieman vuonna 2021. Vuonna 2021 sijoitusmuotoista joukkorahoitusta välitettiin 70,2 milj. euron arvosta, mikä on lähes 5 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.  Vuonna 2021 alustojen kautta toteutettiin yhteensä 26 rahoituskierrosta, kun vuotta aiemmin kierroksia toteutettiin onnistuneesti 39. Kierrosten lukumäärän supistumisen myötä rahoitetut hankkeet ovat siis olleet keskimäärin suurempia.

Yksityishenkilöille myönnettyjen vertaislainojen määrät kasvoivat

Vuoden 2021 aikana suomalaisille kuluttajille välitettiin vertaislainoja 113 milj. euron arvosta, mikä oli 37 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Välitettyjen vertaislainojen määrä jäi kuitenkin vähäisemmäksi kuin vuonna 2019, joilloin vertaislainoja välitettiin 147 milj. euron arvosta.

Vertaislainojen osuus kotitalouksien yhteenlasketusta vakuudettomasta kulutusluottokannasta (11,6 mrd. euroa) on arviolta noin 1,2 %.  Keskimäärin kuluttajille välitetty vertaislaina oli 3 600 euroa vuonna 2021.

 

Kuva: Gerd Altmann Pixabaystä

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.