Joulun kulutushässäkkäkö ei enää kiinnosta?!

Tänä vuonna olemme saaneet törmätä todella kiinnostavaan ilmiöön! Nimittäin kulutus ei tänä jouluna enää kasva, vaan ainakin Nordean ennusteiden mukaan se supistuu hieman viime vuodesta, vaikka nyt ollaan viime vuotta tiukemmin kiinni nousukaudessa…. Mitä ihmettä! Eikö kuluttaminen enää kiinnosta?!

Vai mistä ihmeestä ilmiössä on kyse? Eikö ole rahaa, pelottaako tuleva, eikö nousukauteen luotetakaan siinä määrin, vaan eikö tavara enää yksinkertaisesti kiinnosta? Olen ymmällä tästä trendistä. Onko kukaan muu huomioinut samaa ja ihmetellyt? Tuli nimittäin väistämättä mieleen, että koska elämyshakuisuus on selvästi nousussa, enemmän kuin yletön tavaroihin kuluttaminen, että näkyykö se näin ja nyt jo? Elämykset ja kokemukset ja niiden tärkeys on selvästi näkyvissä nyt omassa ikäpolvessani, reilu kolmikymppisillä. Moniakaan ei kiinnosta enää kuluttaa ylettömästi rahaa tavaraan, paljon tärkeämpää on, että sydän on mukana tekemisessä. Tavaroita ei hankita enää niiden itsensä vuoksi tai että pitäs olla jotain tiettyä, vaan jos niillä todella on itselle jotain merkitystä. Matkustaminen on tietty edelleen kovassa huudossa. Siihen on moni valmis panostamaan kaiken ylimääräisen säästönsä.

Mitä mieltä lukijat olette tästä? Onko kulutushype Suomessa vähän jo out? Ainakin nuoremmassa polvessa? toisaalta nuorisosta näkee, että esimerkiksi merkkivaatteet ovat todella tärkeät, joten ehkä tää koskee vain tätä kuplaa jossa itse olen…

Ja toisaalta tiedän ikäisiäni, jotka elää paljon yli varojensa. Ottaa lainaa reissuja varten, eli jatkuvasti elää velalla. Mukavaa jouluhässäkkää kaikille! Itse olen käyttänyt tänä vuonna joululahjoihin just saman verran rahaa kuin aina ennenkin ja just sen verran ku tilastojen mukaan keskimäärin suomalainen käyttää, eli noin 350 euroa. Että niin.

Related Posts