Käänteiset ETF rahastot tarjoavat vakuutuksen kurssilaskua vastaan

Lajittelematon

Miten suojautua kurssilaskulta, jos sellainen karhumarkkina joskus alkaa? Tässä kolme paljon käytettyä ja kuluiltaan kohtuullista käänteistä ETF rahastoa, joilla voi suojata salkkua pahimmalta pudotukselta: XACT BEAR: Ruotsista, Xtrackers ShortDAX: Saksasta ja Xtrackers S&P 500 inverse: Saksasta.

Käänteisen ETF rahaston arvo nousee kun pörssikurssit laskevat ja päinvastoin. Oheinen kuva vertaa kolmea käänteistä ETF rahastoa Helsingin pörssi-indeksiin (OMH GI). Kaikki valitut rahastot toimivat toivotulla tavalla. Niiden arvo on noussut silloin kun pörssikurssit ovat laskussa.

Näillä kaikilla rahastoilla on samat hyvät ominaisuudet:

  • Niitä voi ostaa ja myydä pörssistä samalla tavalla ja samoin kustannuksin kuin osakkeita
  • Ne ovat saatavilla lähes kaikkien suomessa toimivien välittäjien kautta (XACT BEAR: Ruotsista, Xtrackers ShortDAX: Saksasta, Xtrackers S&P 500 inverse: Saksasta)
  • Rahastojen vuosittaiset kulut ovat pienet (XACT BEAR: 0,6%/v, Xtrackers ShortDAX: 0,4%/v , Xtrackers S&P 500 inverse: 0,5%/v)
  • Ei merkintä eikä myyntipalkkiota
  • Vaihto on kohtuullista ja osto ja myyntilaidan väli on yleensä kapea

Edullisin tapa suojautua kurssilaskulta on vähentää osakepainoa

Edullisin tapa suojautua kurssilaskulta on yleensä salkun osakepainon pienentäminen. Näin voi menetellä silloin jos laskun tulon osaa aavistaa ajoissa.

Joskus kuitenkin kurssilaskun alku yllättää. Silloin voi olla myöhäistä myydä omistuksiaan vähän vaihdetuissa pienissä yrityksissä. Laskun vaikutuksia voi silloin lievittää ostamalla esimerkiksi jotain näistä käänteisistä rahastoista.

Kurssilaskulta suojautuminen maksaa

Kurssilaskulta suojautuminen on kuin vakuutuksen ottaminen, se maksaa. Pelkkä osakepainon vähentäminen johtaa siihen että menettää osingot. Käänteisiä ETF rahastoja ostamalla saa vielä lisäksi harmikseen sen, että käänteisen rahaston arvo laskee jos kurssit kuitenkin nousevat ja kaiken päälle tulevat vielä kulut.

Kurssilaskulta suojautuminen on kuitenkin järkevää silloin kun pörssin korjausliike on ilmeinen. Juuri nyt ei minun mielestäni olla tässä tilanteessa eikä minun mielestäni nyt ole oikea aika suojautua laskulta. Mutta laskuun on hyvä varautua miettimällä valmiiksi strategia sitä hetkeä varten kun sijoitushorisontti joskus kuitenkin tummenee.

 

Tietojen lähde:  Nordnetbank

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija