Suomen johtajuus etätyömaana kertoo kansalaisten välisestä keskinäisestä syvästä luottamuksesta

Yhteiskunta

Suomi on johtava etätyömaa selviää Hypo:n talouskatsauksesta. Ilmiö johtunee työnantajan ja työntekijän välisestä luottamuspääomasta, jota meillä on merkittävästi muita maita enemmän. Noin 25% suomalaisista teki pääasiassa etätöitä vuonne 2020 ja valtiolla suurin osa työntekijöistä tekee etätyötä.

Etätyön suuri osuus ei näyttäisi johtuvan teknologiasta, muissakin maissa on vastaavan tasoinen infrastruktuuri. Kyse on siis lähinnä luottamuspääomasta, jota Suomessa on muuta maailmaa enemmän. Kaikki rakentuu keskinäiselle luottamukselle ja siksi tällä asialla saattaa olla kauaskantoisia merkityksiä.

Kansalaisten keskinäisen luottamuksen puute johtaa pidemmän päälle yleensä autoritaarisempaan yhteiskuntaan, jossa työntekijöitä ja kansalaisia monitoroidaan ja kontrolloidaan. Emme ole tällä tiellä. Keskinäinen luottamus on jopa tärkeämpää kuin demokraattiset rakenteet. Demokraattisilla rakenteilla ei kaikessa ja kaikkialla voida saavuttaa pelkkää hyvää.  Monimutkaisissa kysymyksissä tarvitaan asiantuntijavaltaa ja virkamiesvaltaa. Silloin on hyvä että on olemassa keskinäistä luottamusta, joka realisoituu luottamuksena asiantuntemusta omaaviin yksilöihin.

Kuvan lähde: Dai Ke / unplash.com

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan