Käänteisillä ETF rahastoilla voi suojautua kurssilaskuilta

Pörssilaskuja varten kannattaa miettiä suojautumiskeinot jo etukäteeen. Paras keino on osakepainon vähentäminen. Käänteiset ETF rahastot ovat vaihtoehto suojautumiseen silloin, kun ei verotuksellisista tai muista syistä halua myydä omistustaan. Ohessa on maailman eniten käytetyn käänteisen ETF rahaston (kaupankäyntitunnus SH / USA) google finance tuottama kurssikäyrä verrattuna S&P500 indeksiin.

SH rahastoa ei kannata makuuttaa salkussaan pitkiä aikoja. Se tuottaa vuodessa noin 2,5%..3% tappiota vaikka kurssit pysyttelisivät paikallaan. Syynä tappiolle ovat pääosin osingot. Positiivisten osakkeiden omistaminen tuottaa osinkoja ja taas negetiivisten osakkeiden omistaminen (kuten SH) aiheuttaa sen että joutuu maksamaan muille nuo osingot. Nämä osinkojen maksut on piilotettu SH:n kurssikäyrään ja siitä syystä SH on keskimäärin huono sijoitus. Mutta lyhytaikaiseen kurssilaskulta suojautumiseen se soveltuu silti hyvin. 

Käänteiseen ETF rahastoon liittyy seuraavia kuluja (jotka ovat mukana yllä olevassa kurssikäyrässä): 

  1. Käänteisen ETF rahaston hallinnointipalkkiot (tämä on esim. SH kohdalla 0,9% pääomasta vuodessa)
  2. Maksettavat osingot kuten oli jo puhe.
  3. Inflaatio. Sijoittaja voi periaatteessa odottaa salkkunsa arvon kasvavan ainakin inflaation verran vuodessa. Käänteisen osakkeen omistaja voi sen sijaan odottaa vastaavaa arvonlaskua.
  4. Bruttokansantuotteen nettokasvu. Osakkeiden arvot nousevat yleensä muun talouden nettokasvun mukana, mutta negatiivisen osake taas käyttäytyy päinvastoin.

Tuo esimerkissä ollut SH ETF rahasto sopii hyvin kansainväliseen sijoittamiseen ja suojautumiseen yleistä kurssilaskua vastaan. Ruotsalaisia osakkeita harrastava voi harkita esimerkiksi XACT Bear rahastoa, joka seuraa käänteisesti (1,5 kertoimella) Ruotsin pörssimarkkinoita.  Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa ennen sijoittamista se, miten kyseinen tuote on menneisyydessä pärjännyt.  Joissakin käänteisissä etf rahastoissa on suuria sisäisiä kuluja. Suuret, maailmanlaajuiset tuotteet ovat yleensä hintakilpailukykyisiä. 

 

 

 

4 thoughts on “Käänteisillä ETF rahastoilla voi suojautua kurssilaskuilta

  1. Johdannaiset toinen vaihtoehto

    Tuollainen väline nielaisee aika rajusti pääomaa, joten jos salkussa on runsaasti ruutia sitä pitää vähentää paljon jotta saa ostettua kyseistä etf:ää. Jos sen haluaa välttää niin bear-johdannaisilla voi suojata pienemmillä pääomilla, koska niissä voi olla todella kova vipu. Tuotteisiin kyllä kannattaa perehtyä kunnolla, koska ehdot ovat aika kirjavia ja pahimmillaan vaarallisia kokemattomalle sijoittajalle. Tuli tehtyä aikanaan jokunen kallis moka niiden kanssa, kun intoa oli reippaasti taitoa enemmän…

  2. Yksi ongelma jää

    Se, että milloin se kurssilasku tulee. Rommausta on povattu jo 5 vuotta eikä ole vieläkään tullut. Kyllä se vielä tulee, mutta milloin. Aika kallista arvata väärin tuollaisten himmeli-instrumenttien kanssa. En suosittele (tämä ei ole sijoitussuositus)

  3. Spekuloiminen on vaikea laji

    Totta, eikä bear-sijoituksia tosiaan kannatakaan yleensä pitkäksi aikaa hankkia kuten Kaitsu totesi.

    Mutta sen puoleen, juurihan meillä on ollut reipas laskumarkkina, joka Euroopassa on yhä aika syvällä, toisin kuin USA:ssa, vaikka pohjat on jo koluttu täälläkin nähdäkseni. Joten ei sitä romppua ole tarvinnut odottaa viittä vuotta, vaikka usein niin sanotaan. Tässä kohtaa bearien kanssa urheilu onkin jo tosi riskipeliä, vaan jos olisi tehnyt niin kurssien huipulla niin asia olisi toinen. Harvalla vaan näkemys siihen riittää euforian keskellä. En tuota itsekään silloin olisi arvannut, että EKP-maniasta alkaa vuoden pudotus.

  4. ProShares rahastoyhtiöllä on paljon shortti etf rahastoja

    ProShares rahastoyhtiöllä näyttäisi olevan aika paljon shortti etf rahastoja jotka nousevat kun kohde-etuus laskee. Alla on muutma joiden vipukerroin on -1 (ei vipua). On niillä myös vivutettuja tuotteita.

    Ei hassumpi valikoima. Näillä pääsee kokeilemaan shorttauksen riskejä jos haluaa.

     

Comments are closed.

Related Posts