Kaavoitus

Kaavoituksella on vain kaksi todellista tarkoitusta.

1. Pitää vanhan asuntomassan hinta korkealla
Tämä luo vaurauden tunnetta jo asuville (=päättäjille) kun asuntojen hinnat pysyvät keinotekoisen korkealla. Asuntojen hinnat ovat tontin hinta+rakennuskustannus+kate.  Markkinataloudessa kate ja rakennuskustannukset ovat melko vakoita eli asuntojen hinnan vaihtelu johtunee pääasiassa maapohjan hinnasta. Toinen on sitten uusien tonttien omistajille ohjattava julkinen tuki.

2. Saadaan ohjatttua projektirahaa eri osapuolille

Kun rakennetaan niin irtainta rahaa alkaa liikkumaan paljon. Normaalissa kunnan toiminnassa valtaosa menoista ovat lakisääteisiä+palkkoja. Vaikka rakentamisessa on paljon läpilaskutusta niin kyllähän joessakin johonkin tulee vähän syvempiä lammikoita.

Kaavoitusmonopoli on jopa perustuslakia vastaan eli kansalaisten yhdenvertaisuusperiaatetta vastaan. Kun kunta ilmoittaa laittavansa vesijohdon jollekin maa-alueelle (=kaava), niin tontin arvo nousee huomattavasti enemmän kuin vesiliittymän arvo on. Jo olemassa olevat kaavatonttien omistajat maksavat  uusien tontin omistajien arvonnoun.  Kyseessä on tulonsiirto ehkä jopa laiton tai ainakin lain hengen vastainen. Liittymämaksut pitäisi olla niin suuria, että tuota arvonnousua ei tapahtuisi. 

One thought on “Kaavoitus

  1. Kaavoituksen luonne

    Taas paljastui se miksi kaavoitetaan. Maastahan ei ole pulaa:
    http://www.hs.fi/kaupunki/Suurrakennuttaja+VVOn+johtaja+kaavoitti+Vantaata/a1362632219965

    Näissä ei ole se ongelma, että joku varastaa julkisia varoja. Ongelma on se, että sen on moni nähnyt kaupungin sisällä ja kukaan ei ole puuttunut asiaan. Yksittäisiä roistoja on aina, mutta systeemi ei saa olla niin läpeensä korruptoitunut, että roistojen annetaan toimia kymmeniä vuosia. Koko kaavoitusjärjestelmä pitäisi miettiä uudestaan, se tuntuu vetävän roistoja joka portaalle liikaa puoleensa. Sivustakatsoja joka näkee eikä tee mitään on kanssarikollinen. Olen nähnyt muutaman kunnan asioita kaukaa ulkopuolelta ja samantyyppisiä piirteitä on jokaisessa näkemässäni kunnassa. Olen ulkopuolella ja siten en voi puuttua, vai enkö vain uskalla? 

Comments are closed.

Related Posts