Kalankasvattajat: onko nyt aika myydä?

Suomalaisessa talousmediassa uutisoitiin viime viikolla lohen hinnan laskusta. Onko nyt siis aika myydä (pääasiassa norjalaisia) kalankasvattajia?

Oma tulkintani tilanteesta on että syytä suurempaan huoleen ei ole. Vierailu fishpool.eu sivustolla jossa voi tarkastella norjalaisen lohen spotti- ja futuuri-hintoja rauhoittaa mieltä.

Ensinnäkin spottihinnat ovat toki laskeneet alkuvuoden yli 50 nok ennätystasoilta. Mutta hinta ei ole yllättäen romhahtamassa. Se on nyt lähellä viime vuoden keskiarvoja – vuosi jolloin kalankasvattajat takoivat erinomaisia voittoja. Spottihinta on nyt lähellä 12-2014 futuurihintaa joka on keikkunut pitkään n. 39 nok:n tasolla. Kyseessä on siis hintapikki alkuvuoden aikana, joka on nyt palautunut kaikkien odottamalle tasolle. Pitkällä aikavälillä ei ole näkyvissä mitään kysynnän romahtamiseen viittaavaa. Alkuvuoden 2015 futuurihinnat ovat jopa hieman nuosseet viime aikoina n. 41 nok tasolle.

Toiseksi kalankasvattajien arvostustaso ei edellytä nopeaa kasvua. Suurin ja tunnetuin Marine Harvest:n p/e-luku on n. 12 ja oman  suosikkini färsaarelaisen Bakkafrostin p/e-luku on vain 7.6. Tulokset jäänevät viime vuoden tasolle enkä nue syytä nyt myydä Bakkafrostin osakkeita salkustani. Sensijaan ruokapöytään lohi saatta nyt löytää tiensä useammin. Hinnanaousu lohenkasvattajan saamasta 4.5€ kilohinnasta kala-altaan fileeksi kyllä välillä ihmetyttää.

 

Related Posts