Kannattaa ostaa pörssin nousijoita – ne nousevat yleensä jatkossakin

Sijoittaminen

Piksu toimitus tutki mitkä sijoitustyylit ovat viimeisen viiden vuoden aikana toimineet parhaiten. Parhaiten on pärjännyt ostamalla pitkällä aikavälillä nousussa olevia osakkeita. Tämän tyyppistä strategiaa kutsutaan momentum sijoittamiseksi, joka on niin sanotun teknisen analyysin eräs alalaji.

Tutkimus tehtiin veraamalla google finance palvelun avulla Euroopan markkinoilla euroissa noteerattuja iShares:n sijoitustyyli ETF rahastojen pärjäämisiä keskenään. Vertailussa oli mukana neljä erilaista sijoitustyyliä ja vertailun rahastot sijoittivat maailmanlaajuisesti osakkeisiin.

Momentum (IWMO), joka sijoittaa niihin osakkeisiin, jotka ovat viime aikoina nousseet parhaiten.

Laatu (IWVL), joka sijoittaa niihin osakkeisiin, joiden fundamentti-indikaattorit kuten p/e, p/s, p/b, oman pääoman tuotto, …. saavat parhaita arvoja. Näillä mittareilla parhaita yrityksiä sanotaan joskus laatuyrityksiksi.

Minimi volatiliteetti (MVOL), joka sijoitta osakkeisiin joiden volatiliteetti on pörssissä pieni.

Alhainen arvostus (IWQU), joka sijoittaa osakkeisiin joiden tuloksen arvostus (price/earnings) on pörssissä alhaalla.

Vertailu antaa suuntaviivoja:

 • Hyvää tulostuottoa hakemalla ei yllättäen saavuttanutkaan hyvää sijoitustuottoa pörssissä. Piksu toimitus ei tunne tämän ilmiön tarkkaa syytä. Ilmeisesti alhaiselle arvostukselle on ollut hyvä syy.
 • Alhaista volatiliteettia tavoittelevat sijoittajat saivat sitä mitä halusivat. Tuotto oli kohtuullista ja kurssiheilunta oli vaimeaa.
 • Laajemmin laatukriteereitä seuraavat sijoittajat pääsivät erittäin hyvään sijoitustuottoon.
 • Tutkimuksen yllättävin tulos oli se, että pelkästään pörssikurssia seuraamalla pääsi parhaaseen tulokseen. Kannatti ostaa niitä osakkeita, jotka olivat viime aikoina nousseet (esim. viimeisen puolen vuoden aikana)

Lisää tietoa: google finance

2 thoughts on “Kannattaa ostaa pörssin nousijoita – ne nousevat yleensä jatkossakin

 1. Mielenkiintoinen tutkimus. Olen kyllä samaa mieltä. Momentum- ja laatusijoittaminen tuottavat parhaan tuloksen.

  Enemmän pidän kyllä itseäni laatusijoittajana, mutta kyllä momentum on myös tärkeä. ”The trend is your friend”. Ja vaikka kurssi olisi noussut kuinka paljon ei se tarkoita etteikö voisi nousta lisää. Tästä on kirjoittanut hyvin esimerkiksi Petri Ukkola

  https://shop.almatalent.fi/porssi-ilmioita

  Halvat osakkeet ovat yleensä syystä halpoja ja volatiliteetti on huono riskin mittari.

Comments are closed.

Related Posts