Kansalaisten tileillä olevan rahan määrä ohjaa keskuspankkien toimintaa

Sijoittaminen Talous

Käyttelytileillä olevan rahan määrä suhteessa kansantuotteeseen (kuvan punainen käyrä) ohjaa sitä, milloin keskuspankit alentavat korkotasoa.

Ostovoima on hyvällä tasolla, jos kansalaisten käyttelytileillä on paljon rahaa (ns. M2 rahaa) . Tuo ostovoima purkautuu ennemmin tai myöhemmin ylimääräisenä kysyntänä ja hintojen nousuna.

Oheisessa kuvassa on USA:n kansalaisten tileillä olevan rahan määrä suhteessa kansantuotteeseen (punainen käyrä). Korona patosi kulutusta ja kiihdytti tileillä olevan rahan määrän jyrkkään kasvuun (punainen käyrä nousi).  Inflaatio pääsi valloilleen kun sitten rahaa alettiin toden teolla kuluttamaan (punainen käyrä alkoi laskea). Kysyntä oli kovaa ja tuotteet vietiin hyllyiltä, hinnat nousivat.

Tileillä oleva ylimääräinen raha on jossakin vaiheessa ensi vuoden aikana kulutettu ja saavutetaan koronaa edeltävä tasapainotaso joka tarkoittaa sitä että käyttelytileillä on edelleen 0,7 kertaa kansantuotteen verran varoja. Kansalaisten tilit ammottavat silloin suhteellisen tyhjillään. Kulutuskysyntä hiipuu, hintojen nousu pysähtyy ja keskuspankit voivat vihdoin alentaa korkoja. Kulutuksen hiipumista kutsutaan taantumaksi tai hitaamman kasvun ajaksi.

Oheiseen kuvaan on otettu rahan määrän ohella myös sen kiertonopeus (sininen käyrä). Mitä enemmän ihmisten tileillä makaa rahaa sen hitaammin raha kiertää. Kiertonopeus on laskenut vuodesta 1996 saakka. Tämä kielii taloudellisen koneiston ongelmista. Rahalla ei ole enää samaa merkitystä ja sitä voi makuuttaa tileillä käyttämättömänä. Taloudellisen koneiston käyttövoima on vähentynyt. Näin on oheisen kuvan mukaan käynyt Euroopan ohella myös USA:ssa.

2 thoughts on “Kansalaisten tileillä olevan rahan määrä ohjaa keskuspankkien toimintaa

  1. ”saavutetaan koronaa edeltävä tasapainotaso joka tarkoittaa sitä että käyttelytileillä on edelleen 0,7 kertaa kansantuotteen verran varoja. Kansalaisten tilit ammottavat silloin suhteellisen tyhjillään. Kulutuskysyntä hiipuu, hintojen nousu pysähtyy ja keskuspankit voivat vihdoin alentaa korkoja.”

    Keskuspankkipiireissä on ollut paljon huolta liian alhaisten korkojen ja liian löysän rahan aiheuttamista ongelmista. Uskon että tästä otetaan vaarin ja käyttelytileillä olevan ns M2 rahan määrän annetaan laskea alemmassa, lähelle tasa 0,6*bkt asti. Tällöin oltaisiin lähellä 60- ja 70- luvun tasoja. Tämä on oma arvaukseni.

  2. Hyvä että nuo käyrät ovat esillä.

    Keskuspankki saa todellakin pankeilta reaaliaikaisen tiedon sekä tileillä olevien rahoijen määrästä että transaktioista (rahan kiertonopeudesta). Keskuspankilla on siis hyvää reaaliaikaista tietoa talouden suunnasta.

    Rahan kvantieettiteoria sitoo toisiinsa rahan määrän, kiertonopeuden sekä hintatason (=inflaation integraalin) sekä transaktioiden määrän.

    Kvantiteettiteorian ja artikkelissa esitettyjen lähtötietojen hyödyntäminen on tosiaankin keskeinen osa keskuspankin ammattiosaamista.

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija