Kasvu

Sanaleikkejä kaikki tyynni. Kasvupotentiaali on kanssa jotenkin hieno termi mikä ei oikeasti tarkoita yhtään mitään. Se on hienoa talousjargonia vailla sisältöä. Raha on kuulemma talouden verenkierto ja toimivat rahoitusmarkkinat ovat välttämätön tekijä talouden kasvulle. Näinkin olen kuullut. Eikö sitten jos raha halpenee oikein reilusti talouden potentiaalinen kasvu pitäisi kasvaa koska raha halpenee? Miksi kasvupotentiaali sitten on pienentynyt ainakin pääministerimme mukaan? Nyt(kään) en oikein ymmärrä.

Jos investoimme parempiin kulkuyhteyksiin eli kalliit ja tehottomat kulkuyhteydet kuolevat kannattamattomina pois, aivan kuten kolmostien bensa-asemat, niin eikö se nosta tulevaisuudessa meidän tuotantomahdollisuuksia? Jos taas investoimme fiksumpaan ja halvempaan energiaan, niin se tappaa taas tuottamattoman ja kalliin energiantuotannon pois. Sekin parantaa meidän tulevaisuuden mahdollisuuksiamme. Hyvät investoinnit aiheuttavat kurjuutta koska ne tappavat huonot yritykset nopeasti pois.

Jos taas panostamme nyt nuorten, jotka ovat 20 vuoden päästä keski-ikäisiä, osaamiseen niin eikö osaamisellakin ole jotain merkitystä tulevalle kasvulle? Veikkaisin sillä olevan enemmän merkitystä kuin monella muulla yksityiskohdalla kuten vaikka TUPO-prosentilla tai kestävyysvajeella. Miksi rahanjakamista pidetään erilaisena tekijänä kuin jotain muuta tuotannontekijää? Raha on huono innostaja se voi lähteä nopeasti pois ja eipä tuo näytä maailmaa paljon elvyttävän vaikka kaikkialla nyt jaetaan rahaa halvalla. Lähtihän Elop Suomesta ja Nokiasta. Palkka ei ollut tarpeeksi sitouttava vai oliko se peräti työntävä tekijä. Ja joku sanoi Nokiankin laiskistuneen liian suurien optioiden vuoksi.

Sanokaa joku melko vakavarainen pörssiyhtiö jonka investoinnit ovat kiinni rahoituksesta. Arvasin oikein, ei niitä juuri ole. Sanokaa sitten joku yritys vakavarainen tai ei jonka menestys ja investoinnit ovat kiinni osaamisesta, ideoista ja fiksusta ympäristöstä. Aivan oikein jokaisen yrityksen menestys on noista asioista kiinni.

Nyt ennustetaan tuleville lähivuosille hidasta talouskasvua. Olkoon niin lähivuosien osalta, katsotaan me Suomessa pidemmälle ja hoidetaan asia niin, että meidän talouskasvu on kovaa keskimäärin seuravien 20 vuoden aikana. Investoidaan osaamiseen, elämisenolosuhteisiin ja innostutaan uusista mahdollisuuksista.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin