Katsaus viikkoon 48. EUR, USD, JPY

 

Euro näytti saaneen ongelmia viime tiistaina kun valtiovarainministerit, IMF ja EKP  eivät taaskaan päässeet Kreikka-asiassa sopimukseen. Päinvastoin sitten kuitenkin euro nousi oikein iloisesti tavoittelemaan 1,30:n dollarin rajaa. Oliko syynä markkinoiden todellinen usko valuuttaan, vai vaan Yhdysvaltojen juhlapyhien rikkirepimän viikon takia vaisun kaupankäyntivolyymin lieveilmiö, jäänee nähtäväksi tällä viikolla. Maanantaina on jälleen valtovarainministerien aika yrittää saada Kreikkasopua aikaan .  Saksa ajaa että Kreikan velkoihin ei tulisi alaskirjauksia vaan löytyneekö rahoitusvajeelle muulla lailla paikkausvälineitä?  Euroa saattaa liikuttaa myös tiedot Saksan talouden turnauskestävyydestä joista saadaan keskiviikkona kuluttajahintaindeksi ja torstaina työttömyyslukema. Perjantaina saadaan tietoa koko euroalueen työttömyysasteesta.

Yhdysvaltain dollari laski viime viikolla osakkeiden ja kullan noustessa ja on vaikea välttyä ajatukselta, että dollari- indeksin 81,45, joka on aikasen lähellä 50% korjausta 24.7-14.9 laskusta, olisi ollut merkittävän heilahduksen huippupiste, jota ei hetikohta ylitetä. Yhdysvalloissa kytee suunnilleen 600 miljardin dollarin pieni ongelma, joka uhkaa syöstä maan talouden taantumaan jos Obama ja republikaanit eivät pääse sopuun miten ensi vuoden alusta automaattisesti voimaan tulevien veronkorotusten ja leikkausten haasteeseen tartutaan.  Jos toisaalta taas talouden alijäämällä ei tehdä tarpeeksi, saattaa sillä olla vaikutuksia maan luottoluokitukseen. Yhdysvaltojen talouden kunnosta antaa tietoa tiistaina kestohyödykkeiden tilaukset ja kuluttajaluottamus, keskiviikkona uusien asuntojen myyntitilasto. Torstaina saadaan kolmannen neljänneksen bkt ja henkilökohtaiset kulutusmenot jora Fedin rahapolitiikassa seurataan tarkkaan hintakehityksen indikaaattorina.

Japanin jeni on heikentynyt kun uudeksi pääministeriksi veikattu Shinzo Abe on voimakkaasti ajanut rajoittamatonta elvytystä jotta maan talouskasvuun saataisiin potkua. USD/JPY nousikin kahdessa viikossa lähes viisi prosenttia, mikä ei ole aivan tavallista. Vakuuttavaa kuin meno onkin niin varsinaisesta käänteestä pitkään laskevaan trendiin ei voida puhua ainakaan ennen maaliskuun huippujen 84.17  ylitystä. Myös EUR/JPY vahvistui viime viikolla voimakkaasti ja eurolla saa nyt yli 106 jeniä.

 

Jan Nyström

 

Kirjoittaja omistaa www.suomiforex.com verkkosivuston, jossa markkinoidaan valuuttakauppapalveluja.

 

Related Posts