Katso hintaa ja kasvua

Osakkeen hinnassa on aina tärkeää millä hinnalla sen ostaa. P/E-luku tarkoittaa että markkina-arvo jaetaan yrityksen tekemällä tuloksella. Mikäli yrityksen markkina-arvo on 100 miljoonaa ja tulos on 10 miljoonaa, niin P/E-luku on 10. Tällöin yritys ansaitsee kymmenessä vuodessa siitä maksettavan hinnan.

Mutta jos yritys supistuu vuosittain, niin takaisinmaksun aika kasvaa nopeasti varsin suureksi ja pahimmassa tapauksessa rahojaan ei saa koskaan takaisin. JPMorgan on laskenut mielenkiintoisten kehittyvien maiden P/E luvut ja jakanut tämän luvun vielä yrityksen kasvuvauhdilla. Mikäli yrityksen P/E luku on 10 ja se kasvaa 10% vuodessa, niin yritys ei suinkaan tarvitse enää 10 vuotta  tienatakseen ostohinnan vaan 8 vuotta riittää (PEG=1). Kasvamaton yritys olisi tienannut 20 vuodessa kaksinkertaisesti  siitä maksetun hinnan takaisin, mutta 10% kasvava yritys olisi tehnyt hyvää omistajalleen jo 5,7 kertaa siitä maksettavan hinnan.

 

Jotta malesialaisten osakkeiden tuotto olisi sama kuin korealaisten, niin niiden malesialaisten täytyy kiihdyttää huomattavasti nykyistä kasvuaan suhteessa korealaisten yrityksien kasvuun. 

One thought on “Katso hintaa ja kasvua

  1. Hurjat erot

    Melkoisen huimat erot PEG-luvuissa. Joko markkinat ovat todella tehottomat eli hinnoittelevat osan osakkeista pahasti metsään – varmaan osasyy. Tai sitten kasvukäyrät eivät ole järin luotettavat. Mutta jos tuo arvio nojaa toteutuneeseen historiaan, niin huimat ovat jo sen perusteella erot, olivat ennusteet mitä tahansa.

    Heikki

Comments are closed.

Related Posts