Kehittyvät maat eivät enää ole Eldorado, sijoittajan kultamaa

Kehittyvien maiden rahastot eivät enää ole sijoittajan Eldorado, tarujen kultamaa.  USA:n, Saksan ja Ruotsin osakemarkkinat ovat saavuttaneet Kiinaa ja Intiaa, joiden kurssit ovat viimeisen puolen vuoden aikana laskeneet. Sama trendi näkyy muuallakin. Kehittyvien markkinoiden korot ovat nousseet ja imeneet sinne virtaavan sijoituspääoman talletuksiin ja velkapapereihin.

Maakohtaiset indeksit noteerattuna USA:n dollareissa  (Lähde: finance.yahoo)

Mutta mitä tapahtuu jatkossa – kannattaako kehitysmaarahastoihin sijoittaa, vai ovatko tutut turvalliset Suomi-osakkeet järkeviä?

Osakemarkkinat ovat stabiloituneet ja kehittyvien markkinoiden arvostustasot ovat P/E suhteella mitattuna samaa luokkaa kehittyneiden kanssa. Silti kehittyviin maihin keskittyviä rahastoja kannattaa pitää salkussa. 

Seuraavat seikat puoltavat painottamaan kehttyviä maita ainakin kohtuullisesti:

  • valuuttojen arvoissa on edelleen eroa kehittyvien eduksi ja kehittyvien maiden tuotteita ja osakkeita saa hienoiseen alihintaan
  • kasvu on kehittyvillä markkinoilla; sinne kannattaa mennä missä on kasvua

Maltti on valttia. Osakkeilla ei ole helppo tehdä rahaa varsinkaan näinä epävarmoina aikoina, jolloin taloutta horjuttavat valtioiden mahdolliset konkurssit ja siitä seuraavat häriöt. Etelä-Euroopan maat eivät ole ainoita ongelmallisia tapauksia. Eräs ongelma on FIM:n Vesa Engdahl:n hetki sitten mainitsema USA:n valtio, jonka lainat uhkaavat menettää AAA statuksensa. Sijoittajat eivät ole vielä kunnolla reagoineet, mutta sekin hetki voi tulla.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan