Kehitystrendi 2

 

MTK ruokakampanja on saanut suuren suosion ympäri Suomea: http://www.mtk.fi/ajankohtaista/uutiset/paauutinen/fi_FI/miksi_se_joka_tekee_eniten_saa_vahiten/

Tämä on merkki jakeluliiketoiminnan yhdestä piirteestä. Kapitalistinen systeemi kiristää joka porrasta ja sitä joka on lähinnä kuluttajaa käyttää suurinta valtaa. Ei kaupoillakaan mene hyvin, perinteellistä kauppaakaan ei voi määräänsä enempää tehostaa. Jossakin on raja kuinka kaukaanta asiakkaat suostuvat tulemaan kauppaan ja kuinka paljon he tekevät työtä saadakseen tuotteen kaupan hyllyltä omaan jääkaappiinsa. Tämä tulee muuttumaan. Osuuskuntamaisia Internet-palveluita tulee jotka myyvät ja kuljettavat kaikki tavarat suoraan asiakkaille.  http://www.piksu.net/artikkeli/kehitystrendi

Nämä tuotteet kuljetetaan automaattisilla kuljettimilla, kutsutaan niitä sitten vaikka itsenäisesti kulkeviksi autoiksi tai helikopteriksi. Tuskin tuottajat saavat juurikaan enempää rahaa kuin nyt, mutta kaupat eivät saa kuin muutaman prosentin siitä kuin nyt. Sama pätee myös tavarantuotantoon. Nyt kun Kiinassa tehdään vaikka kello, niin siinä on paljon väliportaita ja pakkaajia. Kun kiinalainen saa kellotilauksen, niin se pakkaa sen myyntipakkaukseen. Sitten se laittaa sen postipakettiin ja lähettää tavaran tulliin.   Tullissa sitä ihmetellään ja pyöritellään sekä suoritetaan tarvittavat tullit ja täytetään paperit. Tuote kuljetetaan maahantuojan varastoon jossa se syötetään tietojärjestelmään ja laitetaan hyllylle odottamaan tilausta. Sitten se siirretään kauppaan jossa tuotetta pyöritellään ja asetellaan vitriiniin ja kiillotellaan. Nyt kellonostaja saapuu jostakin ja pyörittelee kelloa ja juttelee myyjän kanssa mukavia sekä mahdollisesti jopa ostaa tuotteen. Sitten kauppa maksaa ja laskee saamallaan rahallansa kustannuksensa. Tässä on paljon väliportaita. Tulevaisuudessa homma toimi toisin:

Loppuasiakas katsoo Internetissä millaisen kellon haluaa ja 3d-skannaa ranteensa. Hän lähettää sitten 3d-kuvan ranteestaan tehtaaseen jossa robotti liittää tarvittavat osat toisiinsa. Tämän tuotteen robotti laittaa paikkatiedon kanssa automaattikulkuneuvoon ja näiden ketju kuljettaa saman päivän aikana vielä kellon loppuasiakkaalle. Rahansiirrosta otetaan automaattisesti tarvittavat verot ja julkiset maksut.

Tässä systeemissä emme enää elä jakeluliiketoiminnassa vaan puhtaassa tuotantoyhteiskunnassa. Perinteelliset kaupat eivät tietenkään pärjää kilpailussa vaan ne kuolevat pois. Messut lisääntyvät jossa esitellään konkreettisia uusia tuotteita. Tähän tuottavuuden kasvun megahyppyyn Suomenkin pitäisi lähteä rohkeasti mukaan. Ensimmäiset saavat suurimman potin.

Related Posts