Kelpaa kilpikonnan kyydissä
Kiinteistöyhtiöt saivat korkopiikin aikaan jäävettä niskaansa pörssissä ja jossain määrin taloudessaankin, koska pääomavaltaisena alana rahoitusmenot tuppaavat olemaan korkeat. Näin toki myös Realty Incomella, joskin osakkeen matelu johtuu lähinnä osakkeen hinnoittelun muutoksesta.
Liikekiinteistögorillan kurssi on pyörinyt alle 60 taalassa yli kaksi vuotta antaen kuvan taantuvasta yhtiöstä. Sitä Realty ei ole, varsinkaan osinkosijoittajan silmin. Ja se on Realtyn idea kuten yleensä tämän sektorin.
Kasvu kyllä kitkuttaa olosuhteiden takia, vaan eipä se kiinteistöjäteillä yleensäkään vauhdikasta ole. Mutta kilpikonnakin pääsee pitkälle, kun massaa ja voimaa piisaa.
Näitä REIT-yhtiöitähän riittää, muttei yhtä luotettavia kuin Realty ainakaan riesaksi asti. Vaikka on tälläkin ongelmansa.
Edellisen kvartaalin aikaan huolta nosti Realtyn tuolloin suurimman asiakkaan, apteekkiketju Walgreensin taloudellinen tila, jonka osana se aikoo sulkea tappiollisia myymälöitään, joista noin 400 Realtyn omistuksessa.
Apteekkiketjun konkurssiakin väläyteltiin, mutta yhtiön talous on toistaiseksi kohtalaisessa kunnossa ainakin pelkoihin verrattuna. Ja useimmissa tapauksissa Walgreens jatkaa vuokranmaksua suljetuista myymälöistä.
Walgreensista ei toistaiseksi harmia
Realty Income ei siis välittömästi menetä vuokratuloja. Kuitenkin pitkällä aikavälillä nämä ikään kuin passiiviset vuokrat voivat vaikuttaa kiinteistöjen arvoon ja vuokrattavuuteen.
Mutta ei se Realtyssa paniikkia aiheutta, kuten yhtiö korostaa. Realtyn vuokratuloista Walgreens tuo vain reilun kolme prosenttia alleviivaten sen asiakaskunnan laajuutta.
Realty on kuin jättimäinen indeksirahasto sijoitusten hajautusten vinkkelistä. Asiakkaita on yli 1500, joten tärkeimpienkään takkuaminen ei sitä ojaan kaada.
Tyhjien tilojen vuokraaminen on kiinteistöyhtiöiden arkea. Vuokralaisten tulo ja meno ei merkitse poikkeustilaa ellei kyse ole todella isosta siirtymästä.
Apteekit sijaitsevat tyypillisesti hyvillä liikepaikoilla, joille on yleensä kysyntää. Walgreensin jo aiemmin jättämiin tiloihin on löytynyt vaivatta vuokralaisia.
Ei säröä hulppeassa vuokrausasteessa
Q1 on yhtiön talous jatkaa entiseen tapaan, hissukseen parantaen. Liikevaihto 1,38 miljardia dollaria on taas uusi ennätys ja ylitti hitusen analyytikkojen keskiennusteen.
Realtyn kaluston vuokrausaste on aina vain todella korkea 98,5%. En näe syytä kyseenalaistaa sen kykyä pitää vahva rekordinsa.
Kiinteistöyhtiöiden tärkein luku, osingonjakokelpoista kassavirtaa mittaava AFFO per osake ylsi 1,06 dollariin, kasvua 2,9 % edellisvuodesta. Sen turvin Realty on nostanut osinkoaan toista sataa kvartaalia kertaa peräkkäin, tietääkseni maailmanennätys.
Putkeen mahtuu monen sortin kiperiä tilanteita. Kauppasota ei ole likikään pahimmasta päästä, koska suoraan se ei Realtya juuri koske.
Asiakkaat ovat valtaosin vähittäiskaupan piirissä, siihen lasketaan mukaan kyllä kaikenlaiset sektorit kuten teatterit, kuntosalit yms. Mutta laajuutta riittää asiakaspohjassa.

Tullisota varmasti koettelee niitä, mutta kauppa itsessään jatkuu. Laadukkaat kiinteistöyhtiöt lienevät harvinaisen suojassa tullisodalta muuten kuin asiakkaiden massaongelmien kautta.
Mahdollista, mutta epätodennäköistä. Ainakaan isossa mitassa, kun yhtiön asiakkaatkin ovat kautta linjan isoja ketjuja, myös Euroopassa.
Klaarannee kauppasodankin
Korona lamautti ison osan Realtyn vuokralaisten liiketoiminnasta ja oli pahin talouskriisi sitten finanssikriisin. Silti yhtiö selvisi siitä muutamalla laastarilla.
Suomalaiset kiinteistövuokraajat kokevat tyypillisesti todella pahoja kuoppia suhdanteen ravistellessa. Realtyn kelkassa sitä ei ole tarvinnut tuskailla käytännössä lainkaan, vaikkei sekään toki immuuni ole.
Inflaation kiihtyminen nostaisi toki korkoja ja heikentäisi talousoloja. Eiköhän Realty tämänkin haasteen klaaraa siinä kuin aiemmat.
Ja toistaiseksi inflaatio on kuosissa. Toki tulliriehakin on vasta alussa. Mutta ilmeinen taantuma tai sentapainen leikannee korkojen nousua aika tehokkaasti.
Ohjeistus säilyi, osinkoputki jatkuu
Ainakaan Realty ei mullistuksia odota. Yhtiön ohjeistus pysyi ennallaan, toisin kuin valtaosalla kauppasodan hermostuttamista yhtiöistä.
Affoa se odottaa noin 4,25 dollaria tänä vuonna, uusia sijoituksia noin 4,0 miljardilla, jo omistettujen kiinteistöjen vuokrien kasvua noin prosentin ja vuokrausasteen pysyvän yli yli 98 prosentissa.
Eli vanhaa kunnon Realtya – jättikilpikonnan vastustamatonta menoa. Odotan osinkoputken jatkuvan rikkeettä kuten tähänkin asti.
Osaketta saa taas liki 6% osingolla, joka jo sellaisenaan tarjoaa lähes osakkeiden keskituoton. Ja osinko on kasvanut viime vuodestakin aika tavalliseen tapaan.
Realtyn nousevan osingon putki on sille tärkeä meriitti sijoittajien suuntaan. Vaatii varmasti todella kovat vastukset, että se antaisi rekordinsa pilaantua.
Osake on vaihteeksi sujutellut alas toisin kuin indeksit niiden korjattua ylös kauppasotaoptismin voimalla. Lasku jatkunee vielä, mutta tuskin alle edellisen pohjan menee ellei muuan Trump täräytä pörssejä alas kauttaaltaan.