Kiina on siirtymässä takaisin kohti puolueohjattua kuriyhteiskuntaa

Suomen Pankin Siirtymätalouksien Tutkimuslaitos (BOFIT / Jouko Rautava, Riikka Nuutilainen,  Iikka Korhonen, Jyrki Kallio, Juuso Kaaresvirta)  pitää omalta osaltaan yllä EKP:n korkeinta tietotaitoa Kiinan taloudesta ja politiikasta. Viime kuussa BOFIT piti tietoiskun, jonka mukaan Kiinan talous hidastuu lähivuosina. Silti Kiinalla on edelleen mahdollisuudet toistaa Japanin ja Etelä-Korean talousihmeet:

  • Kiinan todellinen BKT kasvuluku on Suomen Pankin aavistuksen mukaan 4…5% vuodessa ja kasvu on pienenemään päin. 
  • Kiina ei tee poliittista reformia, päinvastoin. Kiina on sisäisesti siirtymässä kohti hieman yksinvaltaisempaa hallintoa ja puolueen valta on uudelleen leviämässä kaikille sektoreille. Kurista ja sen valvonnasta on tulossa tärkeä arvo. Demokratia on neuvoa-antava mekanismi päättäjille. Perustuslaillisuutta ei enää tavoitella. Sen sijaan tavoitellaan ”sosialistista oikeusvaltiota”.
  • Kiina edistää kansainvälistä ja lähialueen vakautta ja tavoittelee kaikkien hyväksi tulevia kansainvälisiä sopimuksia. Kiina ei selvästikään halua sotaa eikä taloussotaa.
  • Tuottajahinnat nousevat 6..7% ja palkat noin 2% vuodessa.  Erotuksella yritykset tekevät voittoa.
  • Kiinan velkatason kasvu on hurjaa ja on olemassa riski siitä, että seurauksena on rahoitusmarkkinakriisi ja talouskasvun väliaikainen hyytyminen.
  • Kiinan kriisi ei vaikuttaisi merkittävästi Euroalueen tai Suomen talouskasvuun. Kiinan vienti on suurin piirtein 2% Euroalueen tuottamasta arvonlisästä ja mahdollisen kriisin vaikutukset pienentäisivät tuota lukua muutamalla kymmenesosaprosenttiyksiköllä.

Lisää tietoa:  Kiina tietoiskun materiaalit

Related Posts