Kiina kulkee kohti Suomen ja Japanin kaltaista pysähtyneisyyttä

Yhteiskunta

Suomen Pankin (BOFIT) ennuste povaa Kiinalle länsimaiden kaltaista kehitystä:

  • Väestö ikääntyy ja työikäinen väestö vähenee luoden paineita eläkeiän nostoille joita tehdään myöhässä ja varovaisesti. Talouskasvu hiipuu parissa vuodessa 3% tasolle ja siitä edelleen kohti Suomen kaltaista näivettymistä
  • Talouden riippuvuutta USA:n johtamasta pakotteilla ja tullimuureilla uhkaavasta lännestä yritetään vähentää määrätietoisesti. Mutta Kiinan ja länsimaiden välinen kauppa virtaa lähes esteettä kolmansien kautta eikä kaupan rajoitteilla näyttäisi olevan pidempää vaikutusta. Kiinan osuus maailmankaupasta on säilynyt entisellään ja näyttäisi säilyvän jatkossa.
  • Alueet (osavaltiot) ovat joutuneet ottamaan velkaa ja ovat yhä riippuvaisempia keskushallinnon rahoituksesta. Keskushallinto velkaantuu nyt vuorostaan hyvää vauhtia. Kokonaisuudessaan julkinen velka lienee luokkaa 130% bruttokansantuotteesta (IMF arvio).
  • Kiinteistökriisin ja asuntojen hintojen laskun on täytynyt vaikuttaa merkittävästi finanssisektorin vakavaraisuuteen ja rahoitussektorin toimintaa voidaan joutua julkisen sektorin toimesta tukemaan.
  • Kiinan talouskasvu on paljolti perustunut investointeihin. Mutta investoinnit tuottavat yhä heikommin ja edessä on siirtyminen kohti kulutusvetoista kasvua.

Kiina kehitys on samansuuntaista kuin muuallakin maailmassa. Valtablockien välinen keskinäinen epäluottamus kasvaa saaden aikaan valtiokapitalistista ja kansallista sosialistista omavaraisuusajattelua. Ennen toista maailmansotaa, 30-luvulla tapahtui samanlaista kehitystä. Seurauksete olivat silloin ikäviä, yli 10 vuotta kestänyt taantuma ja sota. Toivottavasti viisaat politikot, kuten USA:n tuleva presidentti, ymmärtää että hyvinvointi syntyy yhteistyöstä ja keskinäisestä ystävyydestä.

 

Kuvan lähde: wikimedia

 

Related Posts