Kiinan päätökset heiluttavat taalaa

Kaikki eivät ehkä huomanneet tai tajunneet mitä tapahtui viime tiistaina. Omalla kohdallani täytyy sanoa että kyseessä oli silmät avaava tapahtuma.

Kiinan keskupankki korotti ohjauskorkoaan 0.25% viime tiistaina. Tämä aiheutti taalan vahvistumisen. On puhuttu paljon siitä että renminbi on kiinnitetty taalaan. Linkki toiseen suuntaan on nyt minusta yhtä ilmeinen. Taala on kiinnitetty renminbiin. Vaikka Kiinan talous on vasta 1/3 USA:n talouden koosta sillä on jo merkittävä vaikutus valuuttaparivaljakkoon. Tämä efekti korostuu kun otetaan huomioon että FED on melkein kaikki paukkunsa käyttänyt pitääkseen taalan kurssin alhaalla. Korkotaso on alatapissa, jäljellä on enää lisärahan painaminen. Kiinan keskuspankilla on sensijaan paljon ja kuivaa ruutia tynnyreissään. Valuuttavarannot pullistelevat ja vuoden lainan korko on 5.61%. Tältä tasolta on liikkumavaraa molempiin suuntiin. Kiinan renminbi on kuin voimaa puhkuva pieni hinaajaa joka vetää perässään ohjauskyvyntöntä USA:n taalatankkeria.

Kun Kiinan talous kasvaa edelleen 9.6% vuosivauhtia jenkkitalouden kituessa on selvää että taala-renminbi kytköksen voimakkuus ei ainakaan heikkene. Jännitys näiden valuuttojen välillä on suunnaton. Arviot vaihtelevat, mutta ainakin havainnollinen BIG-MAC indeksi antaa ymmärtää että renminbin kurssin pitäisi nousta 70% ollakseen tasoissa taalan kanssa ja yli kaksinkertaistua ollaksen tällä hampurilaisen arvolla mitattuna tasoissa euron kanssa.

Kiinan on vähitellen totuttava ajatukseen että mailmassa ei löydy mitään tarpeeksi suurta johon renminbin vaihtokurssin voisi ankkuroida. Kiinasta on tullus niin iso että sen on pärjättävä omin voimin. Kun jenkit vähitellen ymmärtävät että taalan vaihtokurssi määritellän Pekingissä uskon että tämä on jopa suurempi kauhistus kauin vaihtotaseen alijäämä. Sisods on saatava purettua!

One thought on “Kiinan päätökset heiluttavat taalaa

 1. Aina ne amerikkalaiset unohtavat

  maapallon rajojensa ulkopuolella "Vaikka Kiinan talous on vasta 1/3 USA:n talouden koosta".
  Kyllä maan painoarvo valuuttojen suhteen riippuu enemmän ulkomaankaupan volyymistä kuin oman maan paitojen pesemisestä (BKT:sta)

  Linkissä 2007 tilasto, jossa Saksa oli vielä viennin kärjessä, Kiinan edellä ja vasta kolmantena USA.
  http://www.nationmaster.com/graph/eco_exp-economy-exports

  Toinen mielenkiintoinen lista aukeaa vienti/väkiluku kohdasta.
  Kun suomalaisessa konsensuspolitiikassa vedotaan siihen, että maa on avoin talous kansainvälisessä kilpailussa, niin tuossa ollaan vasta sijalla 24. Edellä on mm. kaikki muut pohjoismaat.

  Tai vielä kuvaavampi on vienti/BKT ja siinä ollaan vasta sijalla 78.

Comments are closed.

Related Posts