Kiinteistövälittäjien vaatimustaso tiukentuu

 

LKV-tutkintoon opiskellaan?

 

Nykyään jokaisessa kiinteistövälitystoimistossa tulee olla yksi LKV-tutkinnon suorittanut henkilö. 2016 vaatimukset kiristyvät niin, että ko. tutkinto pitää olla puolella työntekijöistä (väitetäänhän, että poliiseistakin joka toinen osaa lukeawink), mikä linkin mukaan vaivaa eräitä alan toimijoita. Linkin termi ko. toimistojen pienuudesta on tosin harhaanjohtava. Rostedtin Aninkaisten kiinteistövälityksen henkilöstöä katsellessa saa vaikutelman, että juuri siellä tutkinto on peräti harvinainen.

En valitteluja muutenkaan ymmärrä. Koulutustaso on maassa muutenkin kasvanut ja asuntokaupassa liikkuvat isot rahat. Lisäksi toisen linkin valitukset tutkinnon vaativuudesta ovat hiukan koomisia. Totta kai vastausten on oltava eksakteja!

Ja lopulta vielä käytännön esimerkki siitä, mihin koulutusta todella tarvitaan. 18 v. sitten täydensin yksiökokoelmaani ostamalla huoneiston, jossa myyjänä oli perikunta. Huomautin etukäteen välittäjälle, että haluan kaupantekoon kaikki tarpeelliset perikuntaan liittyvät paperit. Kaupantekoon tuli pelkkä valtakirja ja perikunnan kokoonpano ilmeni is.todistuksesta. Koska tiesin ko. is:n olevan eläkeläisen, joka täydensi tulojaan sivutoimisella isännöinnillä, en pitänyt dokumentteja riittävinä (sivumennen sanoen Turussa eräs toinen is. onnistui hukkaamaan taloyhtiön arkiston ml. osakasrekisterinkin!).

Myyjä alkoi kauppatilanteessa dokumentteja hankkia, mutta välittäjä keskittyi riitelemään kanssani ja ilmoitti firman lakimiehen hyväksyneen käytännön. Siinä vaiheessa kun puhe meni selväksi haistatteluksi, soitin tälle ”lakimiehelle”, jolla olikin vain LKV-tutkinto. Siis välittäjä suorastaan valehteli.

Ärsyynnyin asiasta sen verran, että kysyin jälkeenpäin silloisen lääninhallituksen kantaa asiaa. Viranomainen piti selvänä, että jäljennös perukirjasta olisi pyynnöstä toimitettava ja pohti, olisiko se pitänyt toimittaa pyytämättäkin.

Kovin eksakteja eivät siis olleet edes valvovan viranomaisen käsitykset ja kyseessä on alan mainoslauseen mukaan ”elämäsi tärkein kauppa”. Minulle ja myyjälle näin ei tosin ollut, mutten myyjänkään asemaa kadehdi. Hänen kuolleen äitinsä asunto myytiin riitaisissa tunnelmissa, joista vastasi nuori naisvälittäjä ilman tutkintoa. 

Related Posts