Kimppakämpät kannattaa vuokrata yhteisellä vuokrasopimuksella

Kimppa-asuminen on yhä suositumpi asumismuoto suurissa kaupungeissa. Halvempi vuokra, tila ja sosiaalinen kommuunielämä houkuttavat etenkin nuoria ja opiskelijoita. Kimppa-asumisesta hyötyy myös vuokranantaja: Hyvällä paikalla olevasta kimppakämpästä voi saada hyvää ja varmaa vuokratuottoa, koska vuokranmaksajia on enemmän. Vallitsevassa markkinatilanteessa isojen asuntojen myynti ja vuokraus sakkaavat, joten juuri nyt on hyvä aika kokeilla kimppakämpän vuokrausta.

Yksi yhteinen vuokrasopimus on vuokrantajan kannalta paras vaihtoehto

Kimppakämpän vuokrasopimusmalli valitaan tapauskohtaisesti sen mukaan, millainen vuokralaiskokoonpano asuntoon on muuttamassa. Vuokranantajan kannalta ehdottoman suositeltavaa on tehdä yksi yhteinen vuokrasopimus kaikkien vuokrattavien tilojen osalta. Tällöin vuokralaisilla on yhteisvastuu esimerkiksi asunnon vuokrasta ja huolellisesta hoidosta.

Yhteisvastuu ei vaikuta opiskelijoille myönnettävän asumislisän saamiseen, mutta estää vuokranmaksun osalta yleensä yleisen asumistuen saannin. Näin ollen Kelan yleisen asumislisän piirissä olevat vuokralaiset haluaisivat usein omat erilliset vuokrasopimukset. Mikäli jostakin syystä päädytään erillisiin vuokrasopimuksiin, niin erillisissä sopimuksissa kannattaa määritellä tila, johon vuokra ja vastuut kohdistuvat. Erillissopimuksiin kannattaa lisätä vielä ehto siitä, että yhteiskäytössä olevat tilat kuuluvat yhteisvastuun piiriin.

Monta vuokrasopimusta voi tietää monia vaikeuksia

Erillisten vuokrasopimusten kohdalla vuokranantajan kannattaa miettiä etukäteen mitä tapahtuu, kun yksi vuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksensa. Voi olla hankalaa vuokrata vain osaa asunnosta ja asunto voi pahimmillaan jäädä vajaasti vuokratuksi.   

Kimppakämpän vuokrasopimus voidaan järjestää sopimusoikeudellisesti muutamalla eri tavalla. Usein valinta tehdään yhden yhteisen vuokrasopimuksen tai erillissopimusten välillä.
– Kimppakämpän vuokrasopimusmalli kannattaa valita huolella, koska se vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi siihen, kuka asunnon vahingoittumisesta vastaa, kenen maksettavaksi yhden asukkaan vuokrarästit koituvat ja miten sopimuksesta päästään irti, muistuttaa Suomen Vuokranantajien vs. toiminnanjohtaja Elina Aalto. Apua vuokrasopimuksen laatimiseen saa esimerkiksi Suomen Vuokranantajien lakineuvonnasta.

 

 

Related Posts