Konkurssien määrä kasvussa

    Aloitettujen konkurssien määrä on tammi-maaliskuussa kasvanut kymmenyksellä. Asiakastieto ennakoi myös koko vuodelle kasvua.

Vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä konkurssiin on Suomen Asiakastieto Oy:n tilastojen mukaan haettu jo lähes 900 yritystä eli kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Aloitettujen konkurssien määrä on lähes taantumavuoden 2009 tasolla. Konkurssiin on ehditty asettaa jo 570 yritystä eli reilut 13 prosenttia viimevuotista enemmän.

Asiakastieto ennakoi, että vuonna 2011 Suomessa konkurssiin haetaan noin 3 200 yritystä eli sata enemmän kuin viime vuonna. Ennustetta on korotettu alkuvuoden tilastojen perusteella. Konkurssien määrää lisää useiden luotonmyöntäjien tiukentunut luottopolitiikka. Käräjäoikeuksiin on tullut velkojien jättämiä konkurssihakemuksia, jotka perustuvat hyvinkin pieniin saataviin.

Etelä-Pohjanmaalla konkurssit kaksinkertaistuivat
Monissa maakunnissa viime vuoden hyvä kehitys on kääntynyt alkuvuonna. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla konkurssiin haettujen yritysten määrä on kaksinkertaistunut. Etelä-Karjalassa ja Keski-Suomessa kasvua kertyi 50 prosenttia. Suhteellisesti nopeinta kasvu on ollut Ahvenanmaalla.

Suurista toimialoista majoitus- ja ravitsemustoiminnassa aloitettujen konkurssien määrä kasvoi alkuvuonna neljänneksellä ja kaupanalalla vajaalla viidenneksellä. Vastaavasti kuljetus- ja viestintäaloilla konkurssien määrä väheni hiukan.


Euroopan velkamailla myös synkin konkurssikehitys
Luottotietoyhtiö UC kertoo, että myös Ruotsissa tammi-helmikuussa konkurssit lisääntyivät, mutta maaliskuu käänsi ensimmäisen vuosineljänneksen konkurssit laskuun.

Vuonna 2010 konkurssien määrä pieneni miltei koko Euroopassa, mutta taso säilyi silti korkeana. Saksalaisen luottotietoyhtiön Creditreformin keräämien tietojen mukaan viime vuoden konkurssimäärä oli Euroopassa toiseksi korkein viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden. Vuosikymmenen huippu koettiin vuonna 2009.

Creditreformin mukaan EU-15-alueella sekä Sveitsissä ja Norjassa rekisteröitiin viime vuonna yhteensä 176 000 konkurssia eli vain 1,4 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2009. Merkittävää laskua oli Suomen lisäksi vain Isossa-Britanniassa ja Norjassa. Konkurssit lisääntyivät maissa, joiden kansantalous on muutenkin heikossa tilassa, esimerkiksi Italiassa, Portugalissa ja Irlannissa, mutta myös Luxemburgissa ja Tanskassa.

Asiakastieto julkaisee tuoreet konkurssitilastot joka kuukauden alussa kotisivuillaan www.asiakastieto.fi/asiakastieto/tilastot/konkurssit/ ja tiedot kaikista konkurssihakemuksista joka arkipäivä sähköpostitse Konkurssiuutisissa.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.