Korjauksen vaatiminen Skandian vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen
1. Korotuksen vaatiminen Skandian eläkevakuutukseen
Sadoilla tuhansilla suomalaisilla on vapaaehtoisia eläkevakuutuksia. Ne ovat olleet ja ovat hyvin poleeminen aihe johtuen lainsäätäjän vakuutuksenantajille antamista tuntuvista eduista, joilla erittäin kalliita vakuutuksia on voitu myydä pitkäaikaisilla sopimuksilla kuluttajille. Alla oleva kirjoitus voi olla rahanarvoinen niille Skandian eläkesäästäjille, jotka eivät ole vielä saaneet hyvitystä Skandian harhaanjohtavasti perimästä hallinnointipalkkiosta. Eläkesäästäjän on kirjeitse itse vaadittava korjausta vakuutukseensa. Jutussa kerrotaan Vakuutuslautakunnan ratkaisusta, jossa se katsoi, että vakuutuksenottaja sai vaatia korjauksen vakuutukseensa Skandian asettaman määräajan jälkeen.
2. Tausta asialle
Korkein oikeus (KKO:2010:25) katsoi sijoitussidonnaisen vapaaehtoisen eläkevakuutuksen vakuutuksenottajan kanteen perusteella 25.3.2010 Skandia Life Assurance Company Limitedin (”Skandia”) antaneen harhaanjohtavaa tietoa vakuutuksen hinnasta ja eläkkeen kertymisestä. Markkinoinnissa annettujen tietojen vuoksi vakuutusyhtiöllä ei ollut oikeutta periä vakuutuksenottajalta vakuutusehdoissa mainittua yhden prosentin suuruista nk. hallinnointikulua, vaan vakuutuksen eläkerahastokertymä tuli laskea ilman sitä. Kuluttaja-asiamies, joka oli avustanut kyseistä vakuutuksenottajaa asiassa, neuvotteli ratkaisun jälkeen Skandian kanssa ratkaisun vaikutuksista muihin vakuutuksenottajiin.
Neuvottelujen lopputuloksena kuluttaja-asiamies ja vakuutusyhtiö sopivat, että vakuutusyhtiö tarjoaisi ennakkopäätöksen mukaista hyvitystä kaikille vakuutuksenottajilleen, jotka olivat ottaessaan vakuutuksen viimeistään heinäkuussa 2003 saaneet harhaanjohtavaksi katsotun tarjouslaskelman. Edellytyksenä oli lisäksi, että asiakas toimittaisi kopion tarjouslaskelmasta vakuutusyhtiölle 31.10.2010 mennessä.
Tiedossa on lisäksi, että vakuutuksia otettiin noin 40.000 kpl heinäkuuhun 2003 mennessä. Osalle näistä vakuutuksenottajista ei annettu kirjallista tarjouslaskelmaa, vaan laskelma saatettiin tehdä esim. fläppitaululle. Näissä tapauksissa vakuutuksenottaja ei voi suoraan vedota KKO:n ratkaisuun.
Kuluttaja-asiamies informoi asiasta laajaa yleisöä tiedotteella 23.9.2010 ja vakuutusyhtiö lähetti asiakkailleen kirjeen syyskuussa 2010, jossa se kertoi yllä olevasta päätöksestään hyvittää myös muita samassa tilanteessa olevia vakuutuksenottajia, jotka toimittavat korjauslaskelman vakuutusyhtiöön 31.10.2010 mennessä.
3. Kysymys siitä milloin korjausvaatimus voidaan esittää vakuutusyhtiölle
A toimitti vastaavanlaisen tarjouslaskelmakopion 4.2.2011 vakuutusyhtiölle eli vakuutusyhtiön asettaman aikarajan jälkeen. A vaati korjausta vakuutukseensa katsoen olevansa oikeutettu korjaukseen, koska yleinen vanhenemisaika tämäntyyppisten vaatimusten esittämiselle on vähintäänkin 3 vuotta.
Vakuutusyhtiö kieltäytyi korjaamasta A:n vakuutusta vedoten siihen, että vaatimus oli liian myöhään toimitettu. Vakuutusyhtiö kertoi A:lle toimittamissaan vastineissa mm. hylänneensä muita vastaavia ”liian myöhään” toimitettuja vaatimuksia.
4. Vakuutuslautakunnan suositus
Vakuutuslautakunta päätyi ratkaisussaan siihen, ettei vakuutusyhtiöllä ole ollut A:n vaatimuksen viipymisen perusteella oikeutta evätä A:lta hyvitystä vakuutukseensa perimästään yhden prosentin hallinnointikorvauksesta ja suositti Skandiaa korjaamaan vakuutusta.
5. Vakuutusyhtiön menettely ja vakuutusmäärän korjaaminen
Vakuutusyhtiö ilmoitti suosituksen jälkeen korjaavansa A:n vakuutusta. Korjauksen jälkeen A:n vakuutuksen säästö nousi noin 8,3 %.
6. Pohdintaa KKO:n ratkaisun ja Vakuutuslautakunnan suosituksen merkityksestä
On epäselvää moniko korjaukseen oikeutettu vakuutuksenottaja on jättänyt ”korjaamatta” eläkekertymäänsä. Ratkaisujen perusteella vaikuttaa että kaikilla, jotka saivat Skandialta kirjallisen tuottolaskelman ja se on tallessa, on mahdollisuus korjauttaa helposti vakuutusmääränsä oikealle tasolle. Ts. tämä koskee niitä, jotka saivat Skandialta edellä mainitulla aikaperusteella kielteisen ratkaisun 31.10.2010 jälkeen tai niitä, jotka eivät vielä ole vaatineet korjausta vakuutukseensa.
Skandia on lisäksi informoinut mm. allekirjoittanutta kirjeitse kesäkuussa 2012, että se aikoo siirtää Skandian Suomen liiketoiminnat Aurum Sijoitusvakuutus Oy:lle. Siirron odotetaan tapahtuvan 28.8.2012. Skandia kertoo edelleen kirjeessään: ”Suunnitellut muutokset eivät muuta vakuutustanne muilta osin kuin, että vakuutuksenantajaksi tulee Skandian asemesta Aurum Sijoitusvakuutus Oy.
Kun siirto Aurum Sijoitusvakuutus Oy:lle on tapahtunut, ilmoittaa Skandia tarkoituksensa olevan myydä Aurum Sijoitusvakuutus Oy OP-Pohjola konsernille. Siirron tapahduttua vaatimus vakuutusmäärän korjaamisesta on syytä lähettää Aurum Sijoitusvakuutus Oy:lle. Skandia ja OP-Pohjola ryhmittymä informoinevat julkisuudessa siirrosta asiakkaitaan jatkossa.
PS: kuten joku tarkkaavainen lukija mahdollisesti arvasi, korjausta vakuutukseensa vaatinut ja saanut A on allekirjoittanut Eero Kaukoranta, joka antaa asiasta mielellään lisätietoja (p. 050 4532662, nemax@kolumbus.fi)
Vakuutukset
Itsekkin aikoinaan harhauduin noihin 'huijarivakuutuksiin' ja tämän opetuksen jälkeen en osta mitään minkä myyntikustannukset ovat päätähuimaavat. Todella hyvä, että joku on jaksanut taistella vakuutusyhtiöitä ja meklariyrityksiä vastaan.
Skandia Life kokemuksia täälläkin
Itse jokunen vuosi taaemmin myös tein säästösopparin ko.yrityksen tiloissa .Fläppitaulu edelleen käytössä ja esittely (myynti)niin tiuhaa puhetta
jotta joudun muutaman kran pysäyttämään ymmärtääkseni edes osan sanotusta.Sanottuani kk-summan jonka olen valmis sijoittamaan hän kohta laittoi summaan
lähes puolet lisää mitään kysymättä .Antoi selkeästi ymmärtä finanssitermein niiden olevan välttämättömiä kuluja????
En myöskään enää halunnut mennä "uusintakäsittelyyn"seuraavan kerran sieltä jonkun soittaessa vaan ilmoitin etten halua nähdä koko hlöä
sillä asiakkaita ei noin kohdella.Ainoa vastaus oli: vaihdetaan henkilöä,en mennytOlen ollut erityisen pettynyt tähän toimintaan..
En myöskään ole vakuuttunut nykyisestä tilanteesta jossa vakuutuksen kulut säilyvät ennallaan ja onko pakko mennä OP-Aurumiin jollei halua.
Voisiko joku neuvoa mitä voisin/kannattaisi tehdä?Noin 6 vuotta maksuaikaa jäljellä.
Aurinkoa kevääseen kaikille t: Lahden mamma
Aurumiin ei ollut pakko mennä
Siinä oli siirtymäaika ja vakuutuksen pystyi sanomaan irti muistaakseni viime vuoden marraskuun loppuun asti. En tiedä onko enää mitään tehtävissä.
Skandia
Vieläköhän sitä voisi hakea oikeutta ja saada sen 1% kulun pois? En saanut 2002 sitä laskelmaa mukaani kun ostin vakuutukseni "tutulta" joka tietysti esitti asian fläppitaulujja ja piirteli graafeja papereille joita en saanut mukaan kun en niistä kuitenkaan ymmärtäisi.