Korkea inflaatio vahingoittaa pörssikursseja ja asuntojen hintoja
Korkea inflaatio vahingoitti vuosina 1965…1982 pörssikursseja. USA:n osakkeiden reaaliarvot laskivat 1970-luvun inflaatiojakson aikana puoleen.
USA:n inflaatio on nyt ryöstäytymässä kierteeksi, jossa hintojen nousua seuraa palkkojen nousu ja sitä taas vuorostaan hintojen nousu. Sekä hinta että palkkainflaatio ovat jo 7% tuntumassa. USA on lähellä 1960 luvun lopun inflaatiovaaran vuosia.
USA:n korot ovat nousussa. Keskuspankki, FED kertoo nostavansa lyhyitä korkoja tänä vuonna parin prosentin tasolle. 10v ja 2v korot ovat jo 2,4% tasolla ja Baa yrityslainoista saa 4,2% tuottoa. Kehityksen suunta näyttää huolestuttavalta.
1970 luvun oppi oli, että korkojen pitää nousta vähintäänkin inflaation tasolle ennen kuin inflaatio talttuu. Voit varmaan kuvitella miten velallisille käy jos korko nousee inflaation tasolle, 5-7% luokkaan. Velkaa on otettu sillä oletuksella että korko on nollan tuntumassa. Halpa raha on kelvannut kaikille, valtiolle, kansalaisille, yrityksille…. Tätä taustaa vastaan on ilmeistä että USA:n keskuspankki FED ei voi kerralla nostaa korkoja niin korkealle kuin pitäisi. Inflaation täytyy antaa syödä pois kohtuuttomia velkapääomia ja velallisille pitää antaa aikaa sopeutua. Mutta kun aikaa annetaan, niin seuraus on helposti sama kuin 1970- luvulla: pidempi korkean inflaation ja heikomman talouskasvun kausi, stagflaatio.
Tämä kaikki tarkoittaa osakesijoittajalle ja asuntosijoittajalle vaaran vuosia. Korkeat korot vähentävät halukkuutta isoihin asuntolainoihin tai sijoitusvelkaan. Korkeat korot lisäävät yritysten rahoituskustannuksia ja painavat voittoja. Kaikenlainen sijoitusomaisuus menettää arvoaan.
Eurooppa on erilainen. Palkkainflaatio on ollut pientä ja hintainflaatio talttuu luonnostaan sitten kun vuoden takainen vertailuhinta alkaa olla nykyhinnan tasolla. On mahdollista että Eurooppa säästyy palkkainflaatiolta ja suuremmilta korkojen nousuilta. Mutta USA:n vesilasi uhkaa läikkyä ja jotain roiskuu silloin myös Eurooppaan.
Tietojen lähteet:
Kuva: mohamed Hassan Pixabaystä
Kommentit