Korkojen nousu johtaa vellallisten konkursseihin ja rahoitusalan myllerrykseen

Sijoittaminen Talous

Korkojen nykyinen nopea nousu voi johtaa jonkin velallisryhmän kuten asunnonostajien, kiinteistöomistajien, osakkeita velaksi ostaneiden tai velkaantuneiden valtioiden ongelmiin ja konkursseihin. Pankeille tulee luottotappioita, niitä voi kaatua ja niitä pelastellaan.

Inflaatio ja korkojen nousu on maailmanlaajuista ja julkisuudessa on näkynyt ajatuksia siitä mikä velallisryhmä joutuu ensimmäisenä systeemiseen, laajaan maksukyvyttömyyteen ja vaikeuteen. Ainakin seuraavia on ehdotettu:

  • Kehitysmaat ovat ottaneet halvan koron innoittamana dollarilainoja ja velkaantuneet. SriLanka on jo käytännössä konkurssissa. Intian pääuutistoimisto (Gravitas) on esittänyt että ilmiö leviää ja kehitysmaiden valtio instituutiot ajautuisivat laajalti vararikkoon.
  • Eri puolilla maailmaa on tuotu esille mahdollisuutta pahoin velkaantuneiden tekemien pakkomyyntien aiheuttamasta asunto- ja kiinteistö- markkinoiden romahduksesta.  On esitetty että kriisiin voisivat ensin ajautua esimerkiksi Uusi Seelanti ja Britannia ja muut seuraisivat sitten perässä.
  • Ensimmäiseksi kaatuvaksi pankiksi on ehdotettu Sveitsiläistä Credit Suisse pankkia.

Laajan kriisin aiheuttavaa velkaantunutta ryhmää on vaikea tunnistaa etukäteen. Pankit peittelevät luottotappioitaan niin kauan kuin mahdollista. Kotitaloudet yrittävät viimeiseen asti pitää kiinni asunnostaan ja myyvät vasta pakon edessä. Moni osakkeisiin sijoittanut ei realisoi osakkeitaan ennen kuin pankilta tulee niin sanottu marigin call jolla pankki pyytää lisää vakuuspääomaa. Velalliset vitkuttelevat omaa henkilökohtaista katastrofiaan viimeiseen asti ja laaja katastrofi on valmis sitten kun he sitten jonkin viimeisen koronnoston jälkeen vyörynä lähtevät pelastamaan sitä minkä vielä voivat. Edes keskuspankit eivät aina pysty ennakoimaan suurta katastrofia:

  • vuoden 1929 pörssiromahdus tuli yllättäen kun velkavipua käyttäneet ryhtyivät kahden päivän aikana myymään osakkeitaan
  • Suomen vuoden 1990 syvä lama tuli kun velkaantuneet yritykset ja yksityiset lähtivät pakon edessä myymään omaisuuttaan (osakkeita ja kiinteistöjä)
  • vuoden 2007 niin sanottu ”sub-prime” kriisi aiheutui USA:n asuntokuplasta ja yksityisihmisten tekemistä asuntojen pakkomyynneistä laskeviin hintoihin
  • vuoden 2009 finanssikriisi (muun muassa Kreikan maksukyvyttömyys ja Italian, Portugalin ja Espanjan vaikeudet) aiheutuivat velkaantuneiden valtioiden vaikeuksista

Inflaatio ja korkojen nousu eivät aina aiheuta konkurssiaaltoa ja äkillistä katastrofia. Vuosien 1970 ja 1980 öljykriisit käynnistivät inflaation ja korkojen nousun, mutta suurta äkkinäistä konkurssiaaltoa ei tullut. Sen sijaan saatiin ns. stagflaatio, hidas näivettävä kymmnen vuoden stagnaatio ja inflaatio.  Suuremman katastrofin ainekset ovat kuitenkin tällä kertaa olemassa:

  • Pitkään jatkunut alhaisten korkojen jakso on lisännyt velkaantuneiden määrää
  • Keskuspankit nostavat korkoja erittäin nopeasti. Voi tulla virheitä kun toimii nopeasti. Jokin laaja velallisryhmä voi piilotella viimeiseen asti vaikeuksiaan ja ajautua pääsemättömään kiipeliin ennen kuin keskuspankki havaitsee tilanteen. Niin on käynyt ennenkin.

Elämme mielenkiintoisia aikoja ja tulee olemaan mielenkiintoista nähdä mitä seuraavaksi tapahtuu. Ainekset täydelliseen myrskyyn ovat olemassa.

 

Kuvan lähde: wikimedia

 

 

 

 

Related Posts