Korppikotkastrategia

Korppikotkastraegiaksi kutsutaan yleensä konkurssin partaalla hoippuviin yrityksiin sijoittamista. Homo Economicus käyttää munneltua strategiaa.

 

 

Oma lähestymistapani on sijoittaa hyviin yhtiöihin jotka ovat joutuneet huonoon valoon tai joutuneet onnettomuuden kohteeksi.

Viimeksi Suomessa kävi näin Orionin tapauksessa. Laajasti uutisoitiin "vanhaa tietoa" jonka mukaan FDA oli löytänyt linkin eturauhanssyövän ja Orionin Stalevo:n välillä. Tarkemmin luettuna tutkimustuloksissa oli löydetty heikosti koholla oleva eturauhassyövän esiintymä tesiryhmässä, kun taas ihosyöpää esiintyi hieman harvemmin. En ole lääketieteen asiantuntija, mutta yli 10% kurssireaktio tuntuu yliampuvalta.

Ajankohtainen esimerkki on Mexicnlahden öljyvuoto. BP:n kurssi on porauslautan räjähdyksen jälkeen tippunut 60$ kieppeiltä noin 52€. BP saattaa joutua korvausvelvolliseksi (tai sitten ei). Varmasti onnettomuus leikkaa lähiaikojen tuloja. Mutta pitkällä aikavälillä tuskin mikään on muuttunut.

Samaa voisi sanoa  Transocean:sta – Deepwater Horizon porauslautan omistajasta. Kurssi on tippunut 90$ kieppeiltä alle 75$. Vaikka lautta oli vakuutettu. Onnettomuus on tietenkin erittäin valitettava, varsinkin koska ihimshenkiä menetettiin ja ympöristökatastrofin riski on ilmeinen. Mutta onko näin voimakas kurssireaktio perusteltu kun yksi lautta mailman suurimman operaattorin (138 lauttaa yhteensä) joutuu onnettomuuden kohteeksi?. Mielestäni ei. 

Yhtiöön sijoittavan kannattaa kuitenkin olla liikkeellä "buy and keep" asenteella. Massiivinen yhtiön saama badwill estää todennäköisesti kurssinousun lähiaikoina, oli kassavirta ja/tai osingot miten hyvät tahansa.

Samasta syystä kiirettä ostoilla ei ole. Ei ole mitään mieltä napata "putoavaa tikaria". Anna pahimman mennä ohi, mieti rauhassa ja iske sitten haaskaan kiinni!

2 thoughts on “Korppikotkastrategia

  1. Kirjoittajan Alter Ego, Homo Economicus

     

    on päässyt osaksi Cornell yliopston professori Robert J. Bloomfieldin tutkimusta Traditional vs. Behavioral Finance.

    Jo tiivistelmässä on hauska siteeraus Robert Barrolta:
    “Ero meidän välillämme on, että sinä oletat meidän olevan yhtä älykkäitä kuin mitä itse olet kun taas me oletamme, että muut ovat yhtä tyhmiä kuin mekin.”

     

    Pekka

    1. Vau

      The traditional finance researcher sees financial settings populated not by the error-prone and emotional Homo sapiens, but by the awesome Homo economicus.

      Vau – kunnianosoitus todella korkealta tahola 🙂

Comments are closed.

Related Posts