Kotitaloudet köyhtyvät ripeää vauhtia

Yhteiskunta

Kotitalouksien osake- ja rahasto- sijoitusten arvo on laskenut vuoden takaisesta yli 17% ja on tällä hetkellä noin 74 Mrd€. Julkisen sektorin omistukset ovat yli 200Mrd€ ja Suomi kuuluukin pörssiyritysten omistusten ja omistajaohjauksen osalta maailman yhteisomistuksellisimpiin valtioihin.  Meillä toteutuu kommunismia (=tuotantokoneiston yhteiskunnallista yhteisomistusta) sen kauniissa muodossa.

Käyttelytileillä on enemmän varoja kuin osakkeissa ja rahastoissa yhteensä

Kotitalouksien varallisuutta oli pankkitileillä 113Mrd€. Summa on kasvanut nimellisesti reilut 5Mrd€ (4,8%), mutta laskenut, jos inflaatio otetaan huomioon. Nimellinenkin talletuskannan vuosikasvuvauhti on hidastunut merkittävästi. Kesäkuussa 2022 kasvuvauhti oli 4,8 %, kun se vielä vuosi sitten vastaavana aikana oli yli 7 %.  Kotitalouksien talletustileillä olevista varoista 92 % oli käyttötileillä joiden keskikorko oli lähes nolla (0,02 %).

Kotitalouksien osake- ja sijoitusrahasto-omistusten arvo laskee nopeasti

Vuoden 2021 lopusta kotitalouksien pörssinoteerattujen osakeomistusten arvo on laskenut lähes 12 mrd. euroa. Vastaavana aikana kotitaloudet ovat sijoittaneet nettomääräisesti 1,2 mrd. euroa lisää osakkeisiin. Kesäkuussa 2022 kotitalouksien pörssinoteerattujen osakeomistusten arvo oli 44,6 mrd. euroa. Suurimmillaan osakeomistusten arvo (56,1 mrd. euroa) oli vuoden 2021 elokuussa.

Kotitalouksien sijoitusrahasto-omistusten arvo on laskenut vuoden 2021 lopun huipusta 4,5 mrd. euroa. Omistusten arvo on laskenut pääosin osakerahastojen arvon laskun vuoksi, mutta myös korkorahastojen arvo on laskenut merkittävästi. Lisäksi kotitaloudet tekivät tammi-kesäkuussa 2022 enemmän lunastuksia sijoitusrahastoista kuin uusia merkintöjä[3]. Kesäkuun 2022 lopussa kotitalouksien sijoitusrahasto-omistusten arvo oli 29,8 mrd. euroa. Kotitalouksien rahastosijoituksista suurin osa (39 %) oli osakerahastoissa.

Kuvan lähde: wikimedia

4 thoughts on “Kotitaloudet köyhtyvät ripeää vauhtia

 1. Me suomalaiset kadehdimme ruotsalaisia, norjalaisia ja erityisesti tanskalaisia, koskapa ovat kaikki meitä rikkaampia? Mutta täältä tullaan ja ohi mennään!
  Itse en näe vaivaa moiseen itsesääliin, päinvastoin olen ylpeä ”sotilaskansamme” arvokkaista perinteistä ja raudanlujista hermoista verrattuina muihin!
  Jos vauraan kansamme kukkaro nyt hieman nytkähtää alaspäin, voimme kiittää siitä Puttea, joka hoitaa nyt koko Euroopan taloutta rautaisella otteella?
  Onneksi Suomen työllisyys on noussut ja huipussaan aikoihin. Lisäksi Fortum tekee vielä isot tilit, kun Olkiluoto 3 alkaa jauhaa rahaa koko kansan kukkaroon.
  Enemmänkin käy sääliksi Saksan ahkeraa kansaa, jota Putte nyt kurittaa. Tietysti vielä enemmän harmittaa Ukrainalaisten puolesta, eivät he ole syyllisiä nykyiseen ahdinkoonsa!

 2. Tapio hyvä.
  Olemme nykyään NATO maa. Se merkitsee myös sitä, että Suomi EI päätä, aloitetaanko sota ja hyökkäämme toisen maan kimppuun, vai annetaanko olla.
  Raudanlujista hermoista faktatietoa: Euroopan maista suomessa tehtiin viime vuonna toiseksi eniten itsemurhia.
  En tiedä, mistä olet saanut tietoa, että Suomi todella on lähdössä nousuun jollain tapaa, oli kyseessä Fortum, tai joku muu, tai vastaava 50%:sti suomalaisomistuksessa oleva yritys?

  Mielestäsi Suomen työllisyys on huipuissaan aikoihin?

  Mutta minuakin harmittaa Ukrainan puolesta.
  Eniten käy sääliksi meidän omia lapsiamme ja nuoria opiskelijoita.
  Minkälaisen maan, velat ja mahdollisuudet jätämme jälkeensä heille?

 3. Kiitos Hanna sanoistasi:
  Eniten käy sääliksi meidän omia lapsiamme ja nuoria opiskelijoita. Minkälaisen maan, velat ja mahdollisuudet jätämme jälkeensä heille?

  Nuo sanat koskettivat minua. Tämä maa on tärkeimmiltä rakenteiltaan laho ja lahoamassa edelleen. Olemme kuin Neuvostoliitto 60- luvulla. Sielläkin oli silloin innostusta ja uskoa oman systeemin paremmuuteen. Neuvostoliitto perustui seuraaviin arvoihin:
  – työläisten ja kansalaisten tasa-arvo
  – keskitetyt valtiotason palkkaratkaisut ja sama palkka samasta tehtävästä
  – suurin osa rahasta jaettiin julkisen sektorin budjetin kautta
  – laajat ilmaispalvelut (terveydenhuolto,…)
  Samoja Neuvostoliiton mantroja me tänään Suomessa toistamme ja röyhistelemme rintaamme siitä, kuinka hyvä systeemi meillä on. Mutta tilastojen valossa olemme lahoamassa aivan niin kuin Neuvostoliitto 60- luvulla.

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne