Kryptovaluutat pesevät osakemarkkinat tuotoillaan

Kevyttä Sijoittaminen

Viimeisen vuoden ajanjakso on ollut rahoitusmarkkinoilla erittäin positiivinen. Koronakuopasta nousu alkoi jo loppukeväällä 2020 eikä nousu ole sen koommin taittunut. FED ja EKP sysäävät rahaa markkinoille ennätysmäärin, mutta inflaatio ei edelleenkään ota noustakseen. Kiinteistöjen hinnat jatkavat kohoamistaan, oikeastaan kaikki omaisuuserät ovat olleet jollain tavalla tuottoisia niinkin lyhyen kuin yhden vuoden tarkastelujaksolla. Erityisesti osakemarkkinat ovat tuottaneet erinomaisesti, mutta vielä parempia tuottoja on saanut jatkuvasti suosiotaan sijoituskohteena nostaneista kryptovaluutoista.

Ehkäpä maailman seuratuin osakeindeksi S&P500 on kohonnut viime vuoden elokuusta noin 30 prosenttia. Samaisiin lukemiin pääsevät teknologiapainotteinen Nasdaq sekä kotisuomen OMXH. Karkeasti sanottuna riittävällä hajautuksella tai suoraan indeksiin sijoittamalla jokaisella sijoittajalla olisi ollut mahdollisuus 30 prosentin tuottoon vuoden aikana. Nousuun on monia syitä, joista yksi keskeinen on varmasti talouskasvun aiempaa nopeampi elpyminen.

Monen yrityksen kohdalla sijoittajien tuottovaateet ovat jo niin korkealla, että niitä on vaikea toteuttaa. Tämä heijastuu markkinoille osakkeiden kurssilaskuna ja sitä myötä arvostustasot palaavat ”oikealle” tasolle. Samankaltaisia odotuksia ei kuitenkaan ole kryptovaluutoissa, mikä on yksi niiden hyvistä puolista.

Kryptovaluutoilla on edelleen hieman negatiivinen maine sijoituskohteena. Se on toki täysin ymmärrettävää, ovathan ne edelleen verrattain tuore ilmiö markkinoilla. Kryptovaluuttojen ideaa voi myös olla vaikea ymmärtää, sillä niiden taustalta ei löydy talouteen lisäarvoa tuottavaa yritystä. Yleistäen kryptovaluutoiden volatiliteetti eli hinnan vaihtelu on myös huomattavasti osakkeita suurempaa. Näihin kaikkiin näkemyksiin löytyy kuitenkin myös vastakkaisia tulokulmia.

Yleinen virhe on se, että yksittäisen kryptovaluutan lyhyen aikavälin tuottoa verrataan koko osakemarkkinan keskimääräiseen tuottoon. Moni on varmasti kuullut lauseen, että kryptovaluuttoihin ei kannata sijoittaa, sillä Bitcoin on pudonnut viimeisen kuukauden aikana 30 prosenttia, kun taas osakemarkkinat tuottavat keskimäärin 8 prosenttia vuodessa. Kyseessä onkin ääri-ilmiön vertaaminen tavanomaiseen. Käytännössä sama asia olisi verrata Norwegianin osakkeen yli 80 prosentin pudotusta kryptovaluuttojen satojen prosenttien nousuun ja sanoa, ettei osakemarkkinoihin kannata sijoittaa.

Kryptovaluuttojen synonyyminä pidetään Bitcoinia, mutta valuuttoja on useita muitakin. Jokaisella niillä on omanlaisensa hintakehitys, mutta trendi on ollut ylöspäin. Kryptovaluuttojen seurantaan on olemassa kryptovaluuttaindeksi (Crypto 10 Index), johon kuuluu kymmenen suurinta kryptovaluuttaa. Tämä indeksi on noussut viimeisen vuoden aikana yli 500 prosenttia. Pidemmällä aikavälillä lukema on nelinumeroinen. Voidaan siis sanoa, että kryptovaluuttoihin sijoittaminen on ollut kannattavaa. Riski on monin kerroin suurempi kuin osakesijoituksissa, mutta myös tuottovaade on tällöin korkeampi.

Kryptovaluuttaindeksin käsittäminen voi olla monimutkaista eikä siitä ole kovinkaan paljoa informaatiota, joten on edelleen helpompi puhua yksittäisistä valuutoista ja niiden kehityksestä, vaikka se onkin hieman ristiriitaista. Yksittäisten kryptovaluuttojen tuottojen vertailuun on nimittäin olemassa tuottolaskureita, joita voi löytää kryptovaluuttoihin erikoistuneilta sivustoilta. Laskurin avulla voi helposti havainnollistaa, kuinka paljon kryptosijoitukset olisivat tuottaneet valitulla ajanjaksolla. On helppo havaita, että monen kryptovaluutan kohdalla tuotot ovat niin suuria, että osakemarkkinoilta on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta löytää kilpailijoita. Vuoden alussa meemiosakkeiden tuotot huitelivat paikoin korkeammalla, mutta sittemmin nämä osakkeet ovat palanneet maltillisemmalle arvostustasolle.

Kryptovaluuttojen, kuten muidenkin sijoituskohteiden, tulevaisuutta ei voida kuitenkaan täysin ennakoida. Valuuttojen arvo voi yhtä hyvin laskea, mutta yleinen trendi on ollut selvästi nouseva. Mennyt tuotto ei kuitenkaan ole tae tulevasta ja kryptojen likvidointiin sekä verokohteluun liittyy edelleen haasteita. Kääntäen nämä kaikki haasteet kuitenkin oikeuttavat suuremmat tuotot ja tähän mennessä sijoittajia on näillä myös palkittu. Yhä useamman sijoittajan tulisikin miettiä, josko kryptovaluutat sopisivat osaksi omaa strategiaa ja salkun hajautusta.

Kuvan lähde: pixabay / Peggy Marco

Kryptovaluuttojen markkina-arvot: https://uk.advfn.com/cryptocurrency

2 thoughts on “Kryptovaluutat pesevät osakemarkkinat tuotoillaan

  1. Kryptovaluutat ovat iso ilmiö.

    Itse taidan kuulua skeptikkoihin, en niihin ole sijoittanut, enkä usko sijoittavani jatkossakaan.

    Artikkelin kohdalla mietin onko oikea termi edes puhua kryptovaluuttojen tuotoista, sillä minun sanastossani ne eivät ole tuottaneet mitään. Niiden arvo markkinoilla on toki noussut ja sitä myötä omistetun kryptovaluutan mahdollinen myyntihinta on keskimäärin noussut. Jos omistaja päätyisi myymään hetkellä X.

    Toki perinteisilläkin osakemarkkinoilla tuotoista puhuttaessa verrataan kurssien nousuun/laskuun, mutta taustalla on yleensä keskeisenä tekijänä yrityksen tuote-/palvelumyynnin ja voiton kehittyminen, monien muiden tekijöiden lisäksi. Asiakkaiden kysyntä ja kokema lisäarvo suhteessa kilpaileviin toimijoihin.

    Kryptovaluutoissa ei nähdäkseni mitään ns. tuottoa synny, vaikkakin sijoituksen ’arvo’ nousisi. Kun ei ole oikeaa liiketoimintaa ja lisäarvoa, hinta voi olla huomenna nolla.

    No niin, taisin todistaa skeptisyyteni tällä tekstillä 🙂

  2. Olen odotellut että jostain kryptovaluutasta tulisi oikean rahan kaltainan vaihdannan väline. Kännykässä voisi olla kryptovaluuttalompakko jota voisi käyttää palveluiden ostamiseen. Kryptovaluutta voisi hyvinkin olla inflaatioresistenssi raha johon voisi luottaa sellaisinakin aikoina kun valtioiden painokoneet syytävät klassista rahaa markkinoille enemmän kuin tarpeeksi.

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen