Kuluttajat ovat peloissaan – kauhu on pahinta miesmuistiin

Lajittelematon

Piksu toimitus tutki miten kuluttajien luottamus vaikuttaa pörssikursseihin. Vaikutus on selvä. Osakkeissa kannattaa pitää ylipainoa aina kun kuluttajien luottamus kasvaa ja alipainoa kun luottamus on merkittävässä laskusuunnassa.

Suomalaisten kuluttajien luottamus on OECD:n mukaan (kuvan punainen käyrä) nyt huonointa vuosikymmeneen ja laskee edelleen. Kauhu leviää kuluttajien keskuudessa. Taantuman pelko on kouriin tuntuvaa. Pörssiarvot (kuvan sininen käyrä) ovat samalla heikentyneet.

Onko pelko jo suurimmillaan ja onko käänne ovella? Toipumisesta ei ole ikävä kyllä vielä mitään merkkejä. Makrotaloudesta tulee vielä toistaiseksi lähinnä synkkeneviä uutisia eikä kukaan tunnu tietävän miten syvällä tullaan käymään. Pörssinousuun ehtii luultavasti mukaan myöhemminkin, sitten kun makrotaloudellisen käänteen ensimmäinen merkki on ilmassa.   Pieni varovaisuus voi nyt olla paikallaan.

Tietojen lähteet:

One thought on “Kuluttajat ovat peloissaan – kauhu on pahinta miesmuistiin

  1. ”Onko pelko jo suurimmillaan ja onko käänne ovella? Toipumisesta ei ole ikävä kyllä vielä mitään merkkejä.”
    Eräs tunnettu sijoitusohje suosittelee ostaa silloin, kun pelko on suurimmillaan. Se ei kerro kuitenkaan, kuinka kauan pelkoa piisaa?
    Eräs vastaus voisi olla, että pelkoa piisaa tänä ja ensi vuonna, kunnes sota loppuu tai keskuspankit alkavat höllentää rahapolitiikkaansa?
    Näillä näkymin toivoa ei ole vielä näkymissä, joten pohjia voi odottaa vielä jonkin aikaa.

Comments are closed.

Related Posts