Kuluttajien vahvistuva luottamus ennakoi pörssiarvojen nousua

Kuluttajien kasvava luottamus tulevaan ennakoi pörssiarvojen nousua.

Kuluttaja tietää ja tuntee talouden tilan konkreettisesti päivittäin. Sentimentti on tarttuvaa ja tavallisen kuluttajan fiilikset heijastuvat nopeasti myös pörssikursseihin. Siksi sijoittajan kannattaa seurata kuluttajien sentimentin kehittymistä. Sijoitussalkun osakepainoa kannattaa korostaa, jos kuluttajien luottamus paranee ja vähentää, jos kuluttajien luottamus on laskevassa trendissä.

Euroalueen kuluttajien luottamus verrattuna Euroalueen osakeindeksiin (Lähde: TradingEconomics)

Euroalueen talous on lähtenyt paranemaan ja myös kuluttajien luottamus on kasvussa. Positiivinen vire ei koske pelkästään Euroaluetta. Myös USA ja paikoin jopa kauko-Itä tukee trendiä. Suurten talouksien, Euroalueen, USA:n ja kauko-Idän suhdannekierrot olivat vielä jokin aika sitten poissa synkronista. USA:n taloudessa oli positiivinen vire samaan aikaan kun Euroalue kitui taantumassa. Mutta suhdanteilla on tendenssi synkronoitua. Yhden alueen hyvä kehitys tukee muita ja nyt näyttäisi olevan tapahtumassa jonkinasteista samanvaiheistumista. Positiivinen vire leviää.

USA:n kuluttajien luottamusindikaattorit (Lähde: Martin Capital)

Makrotaloudelliset huolet, vaihtotaseiden ja valtiontalouksien epätasapainot ovat viime vuosina maailmanlaajisesti pienentyneet. Tilalle on tullut uusia huolia. Kansainvälinen politiikka kuten Intian vaalit, Thaimaan sotilasvallankaappaus,  Egyptin levoton poliittinen tilanne ja Venäjän ekspansiiviset sotilasoperaatiot ovat astunut valokeilaan. Kansainvälisten investointipankkien työajasta kuluu enenevä osa poliittisten tilanteiden kehityksen seuraamiseen.  Venäjän ja Thaimaan tilanteesta voi hyötyä jos näiden maiden indekseihin osaa sijoittaa oikeaan aikaan; silloin kun tilanne on pahimmillaan. 

Poliittiset ongelmat kuitenkin harvemmin eskaloituvat maailmanlaajuisiksi. Niillä on paikallista vaikutusta, mutta maailmanlaajuisen suhdannekehityksen tilanteesta pääsee parhaiten perille kun seuraa kuluttajien ja teollisuuden luottamusta sekä korkotasoa ja inflaatiota. Näiden indikaattorien mukaan tilanne on otollinen osakkeille.

Related Posts