Intia voi palata kovaan kasvuun hallituksen vaihtuessa

Intia koki melkoisen vallankumouksen, kun Narendra Modin johtama kansanpuolue sai suoran enemmistön parlamenttiin. Perinteisesti maata hallinnut kongressipuolue romahti totaalisesti.

Intiaa on vaivanut jo pitkään vakava korruptio ja huono hallinto. Manmohan Singhin markkinauudistukset piiskasivat Intian vahvaan kasvuun 1990-luvun alusta asti, ja Intiasta odotettiin Kiinan kaltaista talousveturia. Mutta viime vuosina hänen perintönsä on hukattu. Intiaa on vaivannut korkea inflaatio, työttömyys, heikko kasvu, tuhlaileva julkinen sektori ja moni muu asia. Modi lupasi muuttaa kaiken tämän, ja sanoma vetosi äänestäjiin. Materiaalisten olojen kohentaminen on nyt intialaisia yhdistävä aate. Onnistuessaan kansanpuolue voi hallita pitkään.

Modilla on vahvat näytöt nimenomaan taloudessa. Hänen johdollaan Gujaratin osavaltion talous on kasvanut kymmenen prosenttia vuodessa koko vuosituhannen. Gujarat on Intian teollisuuden ja viennin tärkeimpiä keskittymiä, vaikka väkimäärältään osavaltio on keskikokoinen. Yrittäjänäkin köyhiin oloihin syntynyt Modi menestyi.             

Modi on kehittänyt Gujaratissa infrastruktuuria ja varsinkin sähkönjakelua, jotka ovat Intiassa kasvun pullonkauloja. Byrokratiaa on yksinkertaistettu, mikä on vähentänyt hallintokustannuksia ja korruptiota. Yritystoiminnan edellytykset ovat parantuneet.

Markkinat luottavat Modiin. Maahan on virrannut viime kuukausina miljardeittain rahaa, koska vaalitulos oli odotettu. Rahan pitäisi pian kanavoitua investoinneiksi.

Intiallahan on valtavat resurssit. Ikärakenteeltaan liki Kiinan kokoinen väestö on nuori. Harmaantuminen ei vaivaa sitä näillä näkymin vuosikymmeniin, toisin kuin Kiinaa ja kehittyneitä talouksia.

Intialla on vahvat yrittäjyyden perinteet, sillä toisin kuin Kiinassa, sen kasvua on perinteisesti ajanut yksityinen sektori. Valtio on ollut lähinnä jarrumies. Modin hallitukselta voi odottaa tässä suhteessa muutosta, etenkin kun hän voi muodostaa hallituksen ilman tukipuolueita.

Intia on joillakin sektoreilla valmiiksi vahva, esimerkiksi tietotekniikassa sillä on maailmanluokan osaamista. Yliopistoissa on korkeatasoisia laitoksia, mutta kynnys niihin on taloudellisesti monille nuorille liian korkea. Intian peruskoulutusjärjestelmä on rappiolla. Tätä kaikkea Modi voi muuttaa.

Piksu kertoi jokin aika sitten, että intialaiset osakkeet ovat edullisesti hinnoiteltuja. Pörssi kehittyikin vuosia surkeasti, osaltaan edellä kuvatuista syistä. Kurssit ovat olleet reippaassa nousussa jo vuoden verran, ja Modin voitto otettiin vastaan markkinoilla innostuneesti. Mutta nousun varaa on varmasti jatkossakin, jos Modi onnistuu talouspolitiikassaan yhtä hyvin kuin Gujaratissa.

Se ongelma Modin suurvoitossa voi olla, että tuleva pääministeri tunnetaan kovan linjan hinduna, joka on ollut muslimeille tyly. Siinä on vaara uskonnollisten konfliktien kasvusta, mikä ei olisi hyvä tilanne taloudellekaan, vaikka tuskin se siihen radikaalisti vaikuttaisi. Vaalikampanjassa Modi piti matalaa profiilia uskonnollisissa kysymyksissä luvaten yhdistää kansan.

Toivottavasti se ei ole pelkkää suunpieksäntää. Jos Modi ei aja Intiaa väkivaltaan, on hänellä mahdollisuus ohjata maansa jälleen potentiaaliaan vastaavaksi kasvutaloudeksi. Pitkäaikaiselle sijoittajalle Intia on nyt houkutteleva kohde.

3 thoughts on “Intia voi palata kovaan kasvuun hallituksen vaihtuessa

 1. Aasia

  Se on hienoa, että analysoidaan myös muita maita kuin Eurooppaa ja USAa. Siellä muualla ne erikoisen hienot muutokset kuitenkin syntyvät.

  1. kiitos

   Ja Intia on ollut ajoittain oikein hyvä sijoituskohde, kuten 2000-luvun alussa. Saa nähdä palaako vauhti sellaiseksi, mutta mahdollista se varmaan on.

    

   Heikki

   1. Intiassa on paljon luomisvoimaista, nuorta työvoimaa

    Intiasta saattaisi tulla pörssisijoittajan eldoraado, kultamaa, nyt kun Kiinan työvoima alkaa ikääntymisen takia vähentyä ja väsyä. Intiassa on paljon nuorta innovatiivista työvoimaa. 

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija