Kylmää kyytiä

Kirjoitusvuorossa: Juha Kasanen

”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”. Nämä sanat ovat perimätiedon mukaan ruotsalaisen valtiomiehen Axel Oxenstiernan pojalleen sanomat 1600-luvulla. Välillä tuntuu, että kovin moni asia ei ole noista ajoista muuttunut. Järki on edelleen niukkuushyödyke.

Tällä viikolla YLE on esittänyt kaksi merkittävää dokumenttia. Ensimmäinen, ”Talvivaaran miehet”, kertoo kaivoksen tarinan työntekijöiden ja paikallisten asukkaiden näkövinkkelistä. Voisi sanoa, että mopo lähti aika monilla käsistä ja jälkeenpäin on vaikea uskoa, miten tyhmiä päätöksiä matkan varrella on tehty. Dokumentin surullisin kohta on se, kun kaivoksen johtaja esittää monia jo alusta alkaen arveluttaneen kysymyksen: voiko sovellettu liuotustekniikka edes käytännössä toimia Suomen ankarissa olosuhteissa? Ei oikein toiminut, ja voi mikä sotku. Olisi ehkä kannattanut kokeilla aluksi vähän pienemmässä mittakaavassa. Keisarilla ei ollutkaan vaatteita.

Toinen dokumentti, ”Troikan kylmä kyyti”, on myös aika piinaava katselukokemus. Se kertoo Kreikan viimevuosien talouskamppailusta. Monet asiat ovat entuudestaan tuttuja, mutta ne on dokumentissa paketoitu hyvin ja kaikille ymmärrettävään muotoon. Dokumenttia katsellessa alkaa pihisemään. Onko tyhmät päätökset tehty silkkaa tietämättömyyttä vai suorastaan tarkoituksellisesti? 

Molemmissa dokumenteissa yhteisenä nimittäjänä on, että eniten järjen puutteesta ovat kärsineet ne, jotka eivät varsinaisesti ole edes osallisina koko asiassa.

Aurinkoista viikonvaihdetta ja mielenkiintoisia katseluhetkiä.

http://areena.yle.fi/tv/2319552

http://areena.yle.fi/tv/2699201

Lue Punaisen mukin blogia.

One thought on “Kylmää kyytiä

  1. Maata hallitaan vähällä järjellä ja paljolla tunteella

    Tuo Kemiön saarella läänitystään pitänyt ruhtinas Axel Oxenstierna lienee tarkoittanut kuningatar Kristiinaa tai sitten hänen edeltäjäänsä, 30 vuotisen sodan taistelijakuningasta Kustaa II Adolfia sanoessaan, että "tietäisitpä poikani miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan". Luulen, että tuo lausahdus on jälkeenpäin tehtyä sepitettä. Oxenstierna olisi varmasti joutunut vaikeuksiin, jos tuollainen lause olisi päässyt hänen suustaan hänen omana elinaikanaan.

    Axel Oxenstierna toimi kuitenkin noiden edellämainittujen hallitsijoiden aikana valtakuntamme (Ruotsin) käytännössä valtionhoitajana ja Ruotisin ja Suomen hallinto on paljolti hänen käsialaansa. Hän loi Ruotsille viranomaisiin pohjautuvan hallinnon linnaläänien sotilaskomentajien harjoittaman ruhtinashallinnon tilalle.  Hän teki Ruotsista suurvallan ja loi sille hallintokoneiston.

    Eipä ole ajat paljoa muuttuneet. Tyhmän kuninkaan tilalle on tullut joukko tyhmiä kansanedustajia. Ja edelleen tätä maata hallitaan vähällä järjellä ja paljolla tunteella.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan