LähiTapiola: Suomalaisilla vaikeuksia säästää pahan päivän varalle

Lähes joka toinen suomalainen on varautunut kehnosti työttömyyttä tai muuta taloudellisesti vaikeaa tilannetta varten, paljastaa kysely. Moni ei säästä, vaikka siihen olisi varaakin. Asiantuntijan mukaan säästössä tulisi olla ainakin kaksi kertaa kuukauden nettopalkan verran rahaa.

Rahan siirtäminen sivuun jokaisesta palkasta on vain harvalle suomalaiselle itsestäänselvyys. Jopa reilulla viidenneksellä suomalaisista ei tällä hetkellä ole lainkaan arjen käyttörahoista erillisiä säästöjä, paljastaa LähiTapiola Pankin tuore Arjen katsaus -tutkimus. Yhtä usealla säästöjä on kertynyt vain alle 3 000 euroa.
– Tämä tarkoittaa sitä, että lähes joka toisella suomalaisella on heikot puskurit elämän yllättäviä tilanteita, kuten työttömyyttä varten. Tutkimuksen mukaan joka seitsemännellä toimeentulo vaarantuisi heti työttömyyden iskiessä, LähiTapiola Pankin toimitusjohtaja Marja Pajulahti kertoo.

Pajulahden mukaan harvan suomalaisen kohdalla kyse on siitä, ettei ole varaa laittaa rahaa sivuun.

– Tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen kokee itsensä kuitenkin hyvätuloiseksi. Siinä mielessä on hyvin hämmästyttävää, että säästämisinto on näin laimeaa.

Vanhemmat säästävät nuoria selvästi ahkerammin. Myös miehillä on naisia useammin isompia, yli 20 000 euron säästöjä.

Yrittäjillä vaikeuksia maksaa laskunsa ajallaan

Uutiset epävakaasta taloustilanteesta on saanut monet suomalaiset havahtumaan olemattomiin säästöihinsä. Reilu neljännes suomalaisista kertoo vähentäneensä rahan kulutustaan viimeisen puolen vuoden aikana.

Epävarma taloustilanne näkyy myös laskujen maksamisessa. Joka kymmenes kyselyyn vastanneista suomalaisista tunnustaa, että heillä on usein ongelmia maksaa laskunsa ajallaan.

– Suomalaiset ovat yleisesti olleet tunnollisia hoitamaan maksunsa eräpäivään mennessä, mutta nyt erityisesti yrittäjillä ja nuorilla on ongelmia, Pajulahti kertoo.

Pelko työpaikan menetyksestä yhä yleisempää

Huonot talousuutiset ovat myös saaneet yhä useammat pelkäämään työpaikkansa puolesta. Kyselyn mukaan lähes joka toinen pelkää ainakin muutaman kerran vuodessa menettävänsä työnsä. Viikoittain pelossa elää joka kymmenes suomalainen.

– On huomattavasti huolettomampaa elää, kun tietää, että pystyy säilyttämään elintasonsa hetken aikaa työttömyyden iskiessä. Kannattaa siis istua alas ja käydä läpi omat tulot ja menot. Jokaisella olisi hyvä olla säästössä kaksi tai kolme kertaa kuukauden nettopalkan verran rahaa, Pajulahti ohjeistaa.

LähiTapiola toteuttaa Arjen katsaus -tutkimuksen kahdesti vuodessa. Tutkimuksen toteuttaa YouGov Finland LähiTapiola Pankin toimeksiannosta. Vastaukset kerättiin sähköisenä kyselynä 19.8.–22.8.2013 YouGovin kuluttajapaneelissa. Otos edustaa suomalaista väestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Kokonaisvastaajamäärä on 1011, työelämäkysymysten osalta 593.

Related Posts