Länsimaiden voittokulku maailmankaupassa on ilmeinen

Lajittelematon

Venäjä teki suurimman virheensä yliarvioidessaan armeijansa ylivoimaa ja Euroopan heikkoutta. Se johti surkeaan sotaan, jossa Venäjä sai vastaansa koko läntisen teollisuusmaailman ja erityisesti vahvan teknologiaylivoiman. Tälläkin on seurauksia maailmankaupassa ja maan eristäytyminen on iso tappio maalle

Kiina yrittää epätoivoisesti kilpailla länsimaiden rinnalla, mutta on jo nyt häviämässä kilpailun. Länsimaiden tehokkuus ja tekoäly puuttuvat Kiinalta kokonaan.  Nykyisen teknologian ja kilpailun yhtenä länsimaiden parhaana valttina on juuri tekoäly ja sen tuottama tehokkuuden parantuminen. Tekoäly myllertää jo nyt pilvipalveluita, mutta se on myös paljon isompi asia tulevaisuudessa taloudessa ja valtioiden menestyksessä elintasonsa kohentamiseksi.

Eräs missä Kiina vielä pärjää, on sähköautojen tuotanto ja kyky kilpailla länsimaiden tuotantoa vastaan. Samoin Kiinalla on uusiutuvan energian osaamisessa vahva asema maailmassa, mutta länsimaat osaavat kyllä pitää siinäkin yhtä ja vaikeuttaa kiinalaisten asemia kilpailussa. Esimerkkinä mainittakoon puolijohteiden ja tekoälyn yhteisvaikutus ja merkitys tulevaisuuden menestystekijöinä.

Suurin muutos on kuitenkin jo nyt tapahtunut ja edelleen edistyy USA:ssa, jossa miljardit dollarit sijoitetaan Kiinasta palaavien alihankintojen ja teollisuustuotteiden valmistamisessa takaisin maahan.

Parissa vuodessa siirtymä pois Kiinasta, kun Kiina on menettämässä satoja miljardeja dollareita ja arviolta jopa satoja tuhansia työpaikkoja Amerikkaan ja Eurooppaan ja samalla aiempaa asemaansa maailman ”työpajana”. Muut kehittyneet länsimaat ottavat omansa takaisin. Lääketeollisuudessa on vielä paljon kiinalaista tuotantoa, mutta on ajan kysymys, kun muu maailma palauttaa teollista valtikkaansa takaisin itselle.

Näytti jo monta vuosikymmentä, että Kiina yrittää saada USA:n kiinni teollisena mahtivaltiona. Nyt on jo vuosia ollut menossa Kiinan luisu alaspäin vauhdilla, joka ilmeisesti kovenee vielä ja heikentää kehittyvien maiden asemaa kehittyneiden länsimaiden rinnalla.

On vain ajan kysymys, kun Kiina ja Kiinan tukema Venäjä joutuvat tunnustamaan länsimaat voittajiksi sekä taloudessa että asevarustelussa. Kaikki merkit ovat todistamassa näiden kahden luisua ja kolmansien maiden menetyksiä maailmantaloudessa ja –kaupassa.

Related Posts

Talous

1930-luku 2.0?

Donald Trump voitti vaalin lopulta kirkkain luvuin. Yleisen käsityksen mukaan maahanmuuttoon ja talouteen keskittyminen puri äänestäjiin Harrisin hiukan osoitteettomaksi jäänyttä kampanjaa paremmin.

Talouden näkökulmasta Trumpin linjausten