Lite teknisk analys

Att analysera börsen med teknisk analys är något jag gillar. Framförallt några av de enklare och mycket använda metoderna tycker jag att man i medeltal har rätt god nytta av. Personligen brukar jag använda mig av glidande medelvärden (SMA 20, 50 och 200), Bollinger Bands, MACD och RSI. Gällande MACD och RSI söker jag närmast efter divergenser och av de glidande medelvärdena fokuserar jag huvudsakligen på SMA 200. Det som gör SMA 200 till en förträfflig indikator är att den i verkligheten tycks fungera synnerligen bra om man vill begränsa sina risker, eller leta upp köp och säljtidpunkter. Handelsindikation fås i regel ytterst sällan och det passar en långsiktig placerare som jag.

Om man vill göra pengar på börsen utan att ta ställning till riktningen kan man lyckas rätt väl genom att enbart utnyttja SMA 200 och där alltid ta ett BULL certifikat när kursen skär SMA nerifrån upp och ett BEAR certifikat då kursen skär SMA 200 uppifrån ner. Man har alltså hela tiden antingen en BULL eller BEAR, beroende på var indexet rör sig. Genom att backtesta detta på S&P500, OMXH25 och DAX tycks det fungera relativt väl. I regel blir förlusterna små då de uppstår, särskilt om man trejdar intraday och slaviskt enligt regeln ovan, medan vinsterna blir häpnadsväckande stora om man håller på så här i 10-20 år i ett streck och alltid omplacerar hela kapitalet man rör sig med. Dock är detta något jag kanske inte rekommenderar för de som inte är invigda i den tekniska analysens kaotiska värld. Dessutom fungerar detta dåligt på en del bolag, varför indexplacerande är förnuftigare om man vill göra detta.

Detta leder mig in på dagens tema, dvs teknisk analys. Då tillräckligt många följer efter vissa tekniska indikatorer har de för vana att uppfylla sina egna profetior. Därför begränsar jag mig alltid i mitt eget analyserande till dessa vanligaste eftersom alla andra ändå också tolkar dem i stort sett på samma sätt. Speciellt SMA 200 är en viktig indikator och varje skärning uppifrån ner på ett stort index är något som inte går obemärkt förbi placerarna. På börsen syns det ofta som en sell-off när så sker.

Då man ser hur läget är idag på OMXH25 kan man konstatera att av 25 bolag handlas idag hela 12 klart under sitt SMA 200. Indexet är snäppet över. Några bolag går urstarkt för tillfället på den här fronten och det är bolag som Kemira, Kone och Sampo. Skulle man bara ta den här analysen i beaktande så kan man konstatera att vi inte är inne i någon stark uppgång, men ej heller i någon dramatisk nedgång. Som jag skrev i den förra kolumnen tycks det inte finnas någon särskild riktning på börsen för tillfället. Vissa bolag har legat under sina SMA 200 redan i närmare ett års tid. Ett av dem är Sanoma och en annan Fortum. Två sådana bolag som traditionellt har funnits i en och annans portfölj som basurval. Det är förvånande, men förstås bolagen har en del utmaningar.

Personligen följer jag mer än gärna med teknisk analys, för med hjälp av den kan man få en relativt god timing då man bygger upp sin portfölj över lång tid. Det finns alltid kvalitetsbolag som är översålda och då pengarna bränner i fickan och det finns många förmånliga att välja emellan (som nu också), kan man ta till teknisk analys om man har svårt att välja mellan bolagen. Naturligtvis ser man till att man känner till bolagen innan man köper, för teknisk analys är verkligen inget substitut för ordentlig bolagsanalys.

Idag skulle man utgående från OMXH25 bolagen och genom att använda de analysmetoder jag nämnde i inledningen tro att Cargotec, Rautaruukki och Sanoma är relativt översålda medan Elisa, Orion och Pohjola är överköpta. OMXH25 i sig förefaller urtråkig på kort sikt, men trevligt nog har SMA 200 vänt till en uppåtgående riktning för första gången sedan maj 2011. Dock ser den möjliga fortsatta uppåtgående trenden lite hotad ut i och med att både RSI och MACD ger en negativ divergens. Det brukar inte vara ett bra tecken, men någon grym nedgång av det vi nu ser verkar osannolikt.

Oktober månad brukar historiskt sett vara årets sämsta månad, få se hur det blir i år. Gärna skulle särskilt Cargotec få fortsätta ta styrk på börsen ett tag till så att man äntligen kan ta in den i den egna portföljen. Cargotecs fördel i dagsläget är dess otroliga cykliskhet jämfört med de andra verkstadsbolagen. Det fungerar både på gott och ont, och nu serveras ett köptillfälle för den hugade placeraren som har tålamod att vänta till följande konjunkturtopp, när den nu infinner sig.

Av bolagen nämnda har jag och min familj innehav i Fortum, Kone, Rautaruukki och Sampo.
 

Svenne Holmström

sven-eric.holmstrom ( a ) suomi24.fi

Skribenten är aktiv suppleant i styrelsen för Aktiespararnas Centralförbund rf och arbetar som kontorsdirektör i Aktia Bank Abp, Ekenäs.

One thought on “Lite teknisk analys

  1. Jag försöker hitta översålda bolag

    Jag andvänder teknisk analys, fundamenter och VD's åsikter som grunder för mina placeringsbeslut.

    Teknisk analys ger bra bild av vad andra tänker. Jag försöker hitta översålda bolag och jag har tillexmpel Rautaruukki i mitt pårtfölj.

    Jag tror att VD:s "framtidsutikter" är de mest avgörande långsiktiga grund för mig. Det fordrar att ja läser kvartalsraporterna men det lönar sig. Jag tycker at kvartalsraporterna innehåller ofta bättre information än artiklar i pressen. VD:n gör sitt bästa att ge i kvartalsraporten en korrekt bild av bolagets ekonomiska förhållanden och framtida utsikter och jag tror att i många fall det stämmer ganska bra. De finns ganska få utomstående som kan ge lika bra bild.    

Comments are closed.

Related Posts