Loppuvuoden työllisyyskehitys oli alkuvuotta valoisampi

Eläkevakuutusyhtiö Eteran julkaisema suhdanneindeksi piristyi lokakuussa. Viime kuukausina työntekijämäärät ovat kehittyneet alkuvuotta positiivisemmin.

”Näyttää siltä, että piristymisen merkkejä on ilmassa. Viime kuukaudet ovat olleet positiivisempia kuin alkuvuosi, ja Eteran suhdanneindeksi lähestyy nollatasoa”, Eteran varatoimitusjohtaja Timo Hietanen sanoo.

Lokakuussa seurantaryhmän työntekijämäärät olivat samaa tasoa kuin vuosi sitten ja Eteran suhdanneindeksi oli 0,0 prosenttia. Tammi-lokakuun suhdanneindeksi oli -0,8 prosenttia.

Rakentamisen lasku loiveni

Rakentamisen lasku loiveni edelleen. Lokakuussa rakentamisen toimialaindeksi oli -0,8 prosenttia.

”Rakentamisen toimialaindeksi oli edelleen hieman miinuksella, mutta viime kuukausina suunta on ollut positiivinen. Tämä tuo toiveikkuutta pohtia, olisiko rakentamisen pohja jo nähty”, Hietanen sanoo.   

Idässä laskua, lännessä nousua

Työntekijämäärien kehityksessä oli lokakuussa alueellisia eroja. Länsi-Suomessa vire oli positiivinen, mutta Itä-Suomessa lasku jatkui.

”Länsirannikolla suhdanneindeksi oli plussalla, ja erityisesti Pohjanmaalla työntekijämäärät olivat kasvussa”, Hietanen kuvailee.

”Keski-Suomessa suhdanneindeksi oli puolestaan nollan paikkeilla ja itään mentäessä se painui miinukselle. Venäjän vaikutus heijastunee erityisesti Kaakkois-Suomeen”, Hietanen jatkaa. 

Ajantasaista suhdannetietoa

Eteran suhdanneindeksi julkaistaan kuukausittain. Marraskuun suhdanneindeksi julkaistaan 20.1.2016. Alueelliset suhdanneindeksit Etera julkaisee neljännesvuosittain etera.fi:ssä. 

Tutustu tarkemmin

etera.fi/suhdanneindeksi

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä