Luota itseesi nainen

Vieraileva kirjoittaja: Ninni Myllyoja

Ovatko miehet naisia parempia sijoittajia? Eivät ole. Silti naiset sijoittavat vähemmän ja heillä on vähemmän omaisuutta kuin miehillä. Yksi yleisin syy, jolla naiset huijaavat itseään, on sanoa, että he eivät osaa eivätkä jaksa sijoittaa. Jos on oppinut lukemaan ja laskemaan, osaa myös sijoittaa. Tärkein ihminen, johon raha-asioissa kannattaa luottaa, olet sinä itse.

”Millä tulet toimeen vanhempainvapaasi ajan?” on kysymys, jota hiekkalaatikolla istuskelevat mammat eivät toisiltaan kysele. Hiekkis-puheenaiheet saattavat olla hyvinkin henkilökohtaisia, mutta raha ei niihin kuulu.

”Isi tienaa, äiti tuhlaa” elää yhä yhtä vahvana yhteiskunnassamme kuin se tosiasia, että naiset tienaavat miehiä vähemmän. Kotona naiset vastaavat suurelta osin kodin hankinnoista, miehet perheen raha-asioista. On myös tutkittu juttu, että pojat saavat tyttöjä enemmän taskurahaa. Ja jo kesätöissä pojat tienaavat tyttöjä enemmän.

Miksi? Ehkä siksi, että naiset väittävät, että raha ei ole heille tärkeää.

Moni nainen sanoo, ettei sijoita, koska ei osaa. Sijoittaminen on vierasta, talouden termit vaikeita, kaukaisia ja tylsiä. Eikä rahaa koskaan tunnu olevan niin paljon, että sitä jäisi yli. ”Hoitakoon mies”, moni sanoo.

Heille kaikille haluan muistuttaa yhdestä tärkeästä asiasta: Raha takaa itsenäisyyden. Kannattaa pitää huolta siitä, että rahaa on, koska suurin hätä on silloin kun sitä ei ole. Jos tuntuu, että ei osaa sijoittaa, kannattaa opetella.

Naisen euro on 80 senttiä. Äitiys- ja vanhempainvapaat köyhdyttävät naisia entisestään. Tulonmenetyksen kestää, jos perheessä raha-asiat on jaettu tasa-arvoisesti (tämä ei tarkoita sitä että menot pistetään puoliksi) ja avioliitto ei rikkoudu. Useimmilla, jopa joka toisella, se rikkoutuu. Yllättävät vastoinkäymiset, kuten avioero, työttömyys, oma tai läheisten sairaus, koskettavat taloudellisesti erityisesti naisia. Jos koko perhe-elämänsä alkuosan on tehnyt palkatonta työtä kotona, taloudelliset puskurit ovat olemattomia.

Mitä tekemistä tällä on sijoittamisen kanssa? Sitä, että sijoittamisella on mahdollista kompensoida tulonmenetystä. Vaikka sijoitettavaa varallisuutta olisi vähemmän, järkevästi sijoitettu tuotto kuroo eroa umpeen. Pörssissä naisen euro on euro.

Sitä paitsi tutkimusten mukaan ne naiset, jotka sijoittavat, tekevät sen hyvin, jopa miehiä paremmin. He ovat turvallisuushakuisia ja riskiä karttavia sijoittajia. He tyytyvät realistisiin, pieniin voittoihin ja asettavat tavoitteensa tarpeeksi pitkälle. Naiset osaavat arvioida riskinsietokykynsä realistisesti. He myös ymmärtävät, että sijoitussuunnitelma on muokattava oman elämäntilanteen mukaan, eikä sen mukaan, mitä markkinoilla tapahtuu. Heille on myös tärkeää sijoittaa läheisten taloudellisen turvallisuuden takaamiseksi.

Olipa sijoittaja mies tai nainen, sijoittamisessa luotettavin neuvoja löytyy peilistä. Kun sijoittamisen aloittaa, kannattaa tutustua ja opiskella kohdetta johon haluaa sijoittaa, arvioida riskinsietokykynsä ja tehdä sijoitussuunnitelma, jota noudattaa. Koskaan ei kannata sijoittaa viimeisiä rahojaan, eikä sortua epätoivoisiin ratkaisuihin suurien voittojen toivossa. Se ei ole sijoittamista, vaan pelaamista.

Vaikka eläisimme kuinka eettisesti, kukaan meistä ei pysty elämään talouden ulko- saati yläpuolella. Edesmennyttä miljonääriä Aatos Erkkoa mukaillen: Raha ei ole tärkeää, mutta se mitä sillä tekee, on.

Parhaimmillaan raha tuo elämään väljyyttä ja mukavuutta. Raha tekee onnelliseksi.

Kirjoittaja on toimittaja ja kirjailija. Hän on kirjoittanut kirjan Mitä jokaisen kotiäiden (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittaisesta yhdessä Emilia Kullaksen kanssa.

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Luota itseesi nainen

 1. Ilmiö on kumma!

  Meidänkin perheessä vaimo on johtajatasoa ja käsittelee yhtiönsä siirtohintoja, raaka-ainehintojen vaihteluilta suojautumista yms, mutta oma sijoittaminen tuntuu silti niin hankalalta että mies saa hoitaa sen puolen…

  1. Naiset preferoivat erilaisia argumentteja sijoituksissaan

   Minun kokemuksen mukaan naiset kiinnittävät sijoittajina huomiota eri asioihin kuin miehet.

   Naisten saama ylituotto voi perustua siihen, että heitä on sijoittajien joukossa vähemmän ja siksi heidän tavallaan arvioida sijoituksia saa helpommin ylituottoa. Miesten preferoimat tekniset ja matemaattiset menetelmät ovat niin laajassa käytössä, että niiden antama tieto on jo pörssikursseissa kun taas naisten käyttämät pehmeämmät ja sosiaalisemmat arvostusargumentit ovat alikäytettyjä ja niiden antama tieto toimii siksi paremmin.

   Naisten keskimäärin saama ylituotto ei siis kertoisi heidän ylivoimaisista taidoista vaan enemmänkin siitä että heitä on sijoittajissa niin vähän.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan