Markkinakatsaus

Viikko sitten alkanut rallinpoikanen vaikuttaa jäävän laihaksi. Päivätason oskillaattorit alkavat liputtaa jo nousun taittumista, vaikka Dax ei korkannut edes 6000 pisteen rajaa. Tänään se hätyyttelee taas 5800 pistettä, kurssitason heiluessa selvästi alempana kuin moneen päivään. Eurokaan ei vahvistunut dollaria vastaan käytännössä lainkaan, toisin kuin yleensä pörssien noustessa. Merkit ovat varsin nallemaiset.

Kuten Matiaskin totesi jokin aika sitten, kurssit ovat pakkautuneet kaventuvaan kiilaan, jossa Daxin suojataso on nouseva trendilinja, joka kulkee tällä hetkellä 5800 pisteen nurkilla. Yläpäässä vastaan tulee 6100 pisteen nurkilla 12 kk EMA, jonka reipas ylittäminen yleensä tarkoittaa laskumarkkinan päättymistä. Siihen jaksan uskoa nyt aika vähän. Joka tapauksessa markkina on hyvin odottavissa tunnelmissa, jompaan kumpaan suuntaan se ratkennee aika pian ja tuimasti. Oireiden perusteella odotan suunnan olevan alas, ja jos Dax sukeltaa 5800 pisteen alle, niin vauhti voi kiihtyä melkoiseksi.

Laskumarkkinat päättyvät aikanaan, ja tätä on kestänyt jo keväästä asti, HEX:issä kohta vuoden jo, joskin kova ropsaus isoissa pörsseissä tuli vasta elokuussa. Kun laskumarkkinat kestävät tavallisesti jonkin verran päälle vuoden, niin tilastollisin perusteinkin laskun voi odottaa jatkuvan vielä jonkin aikaa.

Jos saamme nyt kunnon ropsauksen alas, niin kohta on edessä taas EKP:n ohjauskoron lasku ja kenties muitakin poikkeustoimia, mikäli velkakriisi taas eskaloituu, kuten olisi loogista.

Pankkien 500 miljardin pitkät alennusluotot piristivät markkinoita, mutta vaikutus näyttää jäävän vaatimattomaksi ja lyhyeksi. Viikon takainen pikaeuforia on syöty.

Dollari on vahvistunut euroa vastaan jo pari kuukautta, ja tavallisesti sen kauemmin valuuttatrendit eivät kestä yhteen suuntaan. Nyt euron heikkous kuitenkin vaikuttaa todella tuhdilta: pitkät indikaattorit kuten viikkotason MACD ja DMI ovat vahvasti alaspäin, eikä euroalueen reaalitaloudellinen tilannekaan paljoa optimismia pönkitä. Vaikuttaakin siltä, että euro putoaa alle suojatasona toimineen 1,30 dollarin, ja siinä tapauksessa pulkkamäki päättynee reilusti alempana, kenties vasta 1,20 tienoilla.

Markkinateknisesti tilanne on kiperä ja vaikeatulkintainen, mutta tältä se parasta aikaa silmääni vaikuttaa.

Related Posts